Omedelbart bevattningsförbud i Sölvesborg

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Sölvesborg inför ett omedelbart vattningsförbud. 2 bilder
Foto:Francisco Negroni
Sölvesborg inför ett omedelbart vattningsförbud.

– Det är inte kris, men vi vet att vi står inför två högförbrukande helger och därför väljer vi att gå ut och vädja till invånarna att spara på vattnet, säger energibolagets vd Roger Mattsson.

Bakgrunden är också att vattennivåerna högreservoaren har sjunkit dramatiskt de senaste dagarna.

Denna helg är enligt Roger Mattsson den helg som många åker ut till sina stugor och passar då på att vattna, men också att många även fyller på sina pooler.

– Vi brukar gå ut med ett bevattningsförbud innan Sweden Rock börjar för vi vet att det tar hårt på vattenresurserna, säger han.

I fjol gick det så långt med vattenbristen att Energibolaget tvingades sätta in tankbilar som körde vatten från Bromölla och Karlshamn till Sölvesborg. Det vill inte Roger Mattsson vara med om en gång till.

– Vi vill inte riskera att man gör ett övertag och att våra abonnenter står utan vatten, säger Roger Mattsson.

Den gången gick Energibolaget ut och meddelade bevattningsförbud och sedan drog bolaget tillbaka det och då började alla ta ut stora vattenmängder ut systemet.

– Det stämmer. Vi gick ut med ett förbud den 12 maj, åtta dagar senare hävde vi det och den 25 maj gick vi åter ut med ett förbud, men då fick vi inget gensvar och vi tvingades sätta in tankbilar som fick köra skytteltrafik. Den situationen vill vi inte ha igen, säger Roger Mattsson.

Hur länge kommer bevattningsförbudet att vara?

– Det är svårt att säga, men sannolikt de kommande 14 dagarna, säger Roger Mattsson.

Vad kan du själv göra för att minska vattenförbrukningen, här är de bästa tipsen!