Premiärdax för lax i Grundsjön

Sölvesborg Artikeln publicerades

Ett säkert vårtecken är när sportfiskeklubben Regnbågen traditionsenligt fyller Grundsjön med regnbågar.

Igår fylldes Grundsjön med 300 kilo regnbågar inför premiären på lördag. Under första dagen räknar man med närmare ett hundratal fiskare.
En och annan hoppar dock av innan de kommit i vattnet och Tommy Svensson och Max Nilsson från Bergsjöns fiskeodling får kämpa utan medhavda håvar för att få tag i dem och hjälpa dem i vattnet.
Lars Sandberg är tillsynsman sedan snart trettio år tillbaka och han ser fram emot fredagens premiär.
– Det brukar komma närmare ett hundratal som fiskar och grillar runt sjön. Rekordet var 2003 då vi hade 93 fiskare, säger han.

Grundsjön ligger på toppen av Ryssberget och mitt på gränsen mellan Blekinge och Skåne och har ett medeldjup på 2,5 meter. Det djupaste stället är cirka fem meter.
Sportfiskeklubben Regnbågen sköter anläggningen vid Grundsjön med isättning av både fisk och bryggor. Inkomsterna kommer från försäljningen av fiskekorten. Ett par tusen fiskekort räknar man med att sälja i år.

Fiskesäsongen startar den 1 maj och pågår fram till och med den 30 september. Ett fiskekort kostar 100 kronor per dag. På varje kort får man fiska upp tre laxar.
Den största fisken som man fångat vägde 4,5 kilo. Under de senaste åren har man satt in allt från 1 300 till 2 500 kilo regnbågslax och man räknar med att säsongen ser likadan ut i år.
– Men det har faktiskt hänt att man vid ett tillfälle för några år sedan drog upp en gädda på drygt sju kilo, säger Lars Sandberg, som ser fram emot premiären på lördag.