Rockens röster i podcast

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Markus Trautman och Leif Jitelius spelar in mitt under dånande rockfestival i Norje. – Vi har alltid velat komma hit. Nu blev det att förena nytta med nöje, säger profilerna bakom "Manspodden". Resultatet går att avlyssna på Sölvesborgs närradio.
Foto:Privat
Markus Trautman och Leif Jitelius spelar in mitt under dånande rockfestival i Norje. – Vi har alltid velat komma hit. Nu blev det att förena nytta med nöje, säger profilerna bakom "Manspodden". Resultatet går att avlyssna på Sölvesborgs närradio.

Vilken är tidernas bästa rockplatta? Och - hur kommer man över tomheten när festivalen är slut?

Svaren finns i en ny podcast, inspelad live under Sweden Rock.

De båda före detta radioprofilerna Markus Trautman och Leif Jitelius som driver "Manspodden" blev till sist tvungna att följa den musikaliska tyngdlagen och åka till Norje.

– Vi gillar rock båda två och festivaler är ett inslag i många svenskars liv. Förr eller senare blev det självklart att vi skulle till Sweden Rock och spela in, säger Markus Trautman.

Sagt och gjorde, de båda togs emot med öppna armar av festivalarrangörerna och tilläts slå upp sitt mixerbord i friska luften just vid stora entrén.

– Det enda vi behövde var lite ström. Sedan kunde vi börja spela in live och fånga röster från publik och artister (bland annat Udo Dirkschneider, tidigare sångare i Accept).

Att rockfestivaler innebär ett avsevärt oväsen för både vana och otränade öron var inget problem vid inspelningarna.

– Vi sänder alltid från levande miljöer och vill skapa en dynamisk ljudbild och en skön känsla. Nu använde vi oss av riktade mikrofoner så ljudnivån var inget problem.

– Och stämningen var fantastisk. Många ville vara med och svara på våra frågor.

Resultatet av inspelningsarbetet i Norje kan avlyssnas i Manspodden, avsnitt 49. Det sänds även i Sölvesborgs närradio, oklart när.

Och hur var det då med bästa rockplattan?

– Alla tyckte olika där. Och många hade svårt att hålla sig till en enda skiva. Men även om man inte håller med när man lyssnar så får man i alla fall tips och massor av starka plattor.

Och efteråtångesten – hur botar man den?

– Har man varit på en festival och haft jäkligt roligt så känns det lite trist när det hela är över. Det är helt normalt att man får en tomhetskänsla.

– Vissa tyckte man skulle stänga in sig i en garderob och bara försvinna några dagar. Eller helt enkelt fortsätta festa. Det är upp till var och en.

Hur gör du själv?

– Accept´s platta "Restless and wild" är alltid ett bra tips!

Manspodden sänder med 30-35 minuter per avsnitt. Podden är främst inriktad på män, men har mellan 25-30 % kvinnliga lyssnare.