Rudelius filmade minkfarmer från insidan

Sölvesborg Artikeln publicerades

Per Anders Rudelius har gjort det som ingen annan tidigare lyckats med. För första gången har en filmare fått möjlighet att skildra den kontroversiella minknäringen på nära håll. I kväll sänds filmen på SVT.

Varför just en dokumentär om minknäringen?
– Jag var nyfiken på ämnet, men egentligen var det en slump. Jag var på plats och filmade minkdemonstrationen på Lister i september 2010 och stannade då kvar när alla gått och fick då kontakt med Niclas och hans far Sune. Det var så det började.

De har inte ställt några krav på filmen?
– Nej, faktiskt inte. Det var jag som ville att de skulle se den innan den sändes för en faktakoll.

Är du förvånad att de överhuvudtaget släppte in dig på farmen?
– På sätt och vis är jag överraskad. Det handlar ju trots allt om en kontroversiell näring och en sluten värld. Jag är verkligen spänd över att få se vilka reaktioner som filmen kan ge.

Minkfarmare hotad till livetPer Anders har besökt Nicklas och Sune ett 25-tal gånger och filmen är helfinansierad av SVT.
I filmen berättar Niclas bland annat hur han flera gånger blivit hotad till livet av djurrättsaktivister men att han inte räds att säga vad han tycker. ”Det kommer att bli ett herrans liv när det här visas på TV men vi har inget att skämmas över och inget att dölja”, säger han.

Vill spegla konflikten
Filmen speglar konflikten i minknäringen, men utgör också ett porträtt av två minkfarmare. Även djurrättsaktivister är med på ett hörn i filmen och för fram sin mening.
– Jag har inte lagt några värderingar i den utan jag har bara velat spegla konflikten i näringen och samtidigt velat ge ett porrätt av de båda minkfarmarna. Det känns roligt och unikt att jag fått göra filmen.
På Listerlandet ligger mer än hälften av alla minkfarmare i Sverige och utgör något av minknäringens högborg.

Omsätter 200 miljoner
Minknäringen i Sölvesborgs kommun omsätter närmare 200 miljoner kronor.
Samtidigt hänger näringen tätt samman med andra näringar som fiskeindustrin och kycklingindustrin. Dessutom finns en rad snickerier som har sin utkomst av minknäringen. Totalt handlar det om mer än en halv miljard kronor som på Listerlandet genereras av minken. Pälsdjursuppfödning är en av de mest utsatta och omstridda branscherna i svenskt näringsliv, men också en av de mest lönsammaste.Pälsbranschen slår rekord på rekord. Pälsdjursuppfödarna i Sverige blir allt färre, men samtidigt allt större.

Bra avkastningMed en produktionskostnad på drygt 200 kronor per skinn och ett snittpris på det dubbla ger en bra avkastning på varje satsad krona. Den svenska minkpälsdjursproduktionen är en 100 procentig exportverksamhet och uppgår till cirka en miljon skinn årligen. Men samtidigt har branschen tvingats investera stora summor i säkerhetsanordningar, svårforcerade grindar, staket och avancerad övervakningselektronik och vakthundar.

Per-Anders Rudelius har gjort närmare 20 dokumentärer, bland andra ”Småskalighetens hjältar”, ”U137 på grund”, ”Mördaren från Hörby” och ”Svart måndag – vita knogar”.
Den sistnämnda visades i september på SVT och handlar om hur finanskrisen slog mot Volvo och Olofström.