Samstyrets nya plan: ”Inför slöjförbud i Sölvesborg”

SÖLVESBORG ,
Foto: Jörgen Klinthage

Inför slöjförbud, låt flyktingar bo i husvagn, småskalighet inom barnomsorgen. Det är några punkter i det dokument som Samstyret presenterar i eftermiddag.

226 dagar efter att SD, M, KD och SoL-partiet tog makten presenterar de fyra partierna ett program om hur Sölvesborg ska styras. Det är ett omfattande dokument som innehåller 220 punkter på 44 sidor.

– Dokumentet kan ses som ett kvitto till väljarna vad man får för positiva effekter i en konservativ riktning, säger kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD).

Generellt vad är det viktigaste i dokumentet?

– Det handlar bland annat om ökad småskalighet inom barnomsorgen, om tryggheten, öppna upp för privata alternativ och en restriktiv lokal integrationspolitik, säger hon.

I punkt 148 beskrivs hur slöjor eller liknande plagg inte ska få förekomma på barn inom kommunens barnomsorg.

Samstyret föreslår också att gymnasieutbildning bara ska erbjudas elever med permanent uppehållstillstånd. Sänkt kostnad för tolkar. Drogtester i skolan.

Det nya styret vill även inrätta ett näringslivscenter på järnvägsstationen. Framför allt får näringslivschefen Stefan Olofsson mer uppgifter under sin domän.

– Vi är också nöjda med dokumentet och tycker att vi har haft ett bra samtalsklimat och bra kompromisser, säger kommunalrådet Paul Andersson (M).

Också Kristdemokraternas gruppledare Robert Manea (KD) är nöjd och menar att detta kommer att sprida sig till fler kommuner:

– Vi har satt Sölvesborg på kartan som ett projekt, säger han.

Från början var det 270 punkter som blivit 220. Vad Sydöstran erfar har Moderaterna drivit på för att minska antalet och göra dokumentet mer komprimerat.

– Det beror på att mycket går igen i flera punkter som vi lagt in i samma, säger hon.

Dokumentet och förslagen gick i maj ut på remiss till förvaltningarna. I tisdags kväll hade ledningsgruppen i Samstyret ett sista möte. På tisdag i nästa vecka ska beslut tas i kommunstyrelsens arbetsutskott och senare i september på kommunfullmäktige.

Borde inte ett sådant här program presenterats tidigare. Nu har ju mer än en halvt år redan gått av mandatperioden?

–Jo, det var tänkt att det skulle presenteras i juni, men förvaltningarna ville ha mer beredningstid och det tyckte vi var ok. Vi vill ju genomföra den politik på konservativa grunder som vi har gått till val på och vi kunde ha börjat genomföra det redan när vi vi tillträdde, men vi har valt att vänta till allt är klart, säger Louise Erixon.

Tomas Petersson fick tidigare i år en projektanställning på ett år för att bearbeta de tyngre punkterna i programmet så att de kan läggas fram som skarpa politiska förslag.

Det var den 24 oktober i fjol som Sverigedemokraterna meddelade på en välbesökt presskonferens på en pizzeria i centrum tar över makten i Sölvesborg tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala SoL-partiet.

Därmed stod det klart att ett 30-årigt socialdemokratiskt maktinnehav var brutet.

Samstyret meddelade då att man tänkte dela på makten med två kommunalråd, ett från Moderaterna och ett från Sverigedemokraterna, Emilie Pilthammar (M) och Louise Erixon (SD). I maj i år avgick Emilie Pilthammar efter en uppmärksammat sexskämt och Paul Anderson blev nytt kommunalråd.

fakta

Samstyret

Sverigedemokraterna fick drygt 28 procent av rösterna i kommunvalet i Sölvesborg, och 14 mandat i fullmäktige. Tillsammans med M, KD och Sölvesborg- och Listerpartiet (SoL) fick Samstyret 27 av 49 mandat.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.