Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Så väljer du eldstad

Högsäsongen för eldstäder är i gång. Det gäller att vara ute i god tid för att kunna njuta framför en brasa i vinter. Johan Elb, som driver Aska AB i Sölvesborg, delar med sig av sina bästa tips.
Sölvesborg • Publicerad 1 oktober 2019
Johan Elb driver Eldabutiken Sölvesborg.
Johan Elb driver Eldabutiken Sölvesborg.Foto: Stina Pettersson

Nu är det fullt upp för Aska AB som dessutom har blivit Eldabutiken Sölvesborg under högsäsongen. Hösten och vintern är den tid på året då flest vill skaffa kaminer. Därför är det en bra idé att vara ute i god tid.

– Ju längre in i högsäsongen det är desto längre väntetid blir det, säger Johan Elb som driver Eldabutiken Sölvesborg.

Annons

Vill du ha en eldstad den kommande vintern är det dags att börja titta på det nu.

– Kan du komma på våren är det klockrent. Då är det lågsäsong och dessutom lättare att montera när det inte är kallt och väntetiderna är annorlunda, säger han.

Alla villor och en del lägenheter kan ha en eldstad. Vissa kakelugnar och öppna spisar i gamla byggnader går dessutom att renovera. I Sölvesborg väljer även många sommarstugeägare att skaffa eldstäder.

– Det är ovanligt i denna bransch, säger Johan.

För att lyckas råder han dig att ta hjälp av en leverantör som kan vara med hela vägen från anmälan till kommunen och installation till den stunden då du behöver reservdelar.

– Den beräknade livslängden på en eldstad är mellan 20 och 25 år. Det finns de som står dubbelt så länge. Men då måste du kunna få tag i reservdelar. Väljer du en liten tillverkare får du inte tag i reservdelar, säger han.

När du har valt leverantör behöver du bestämma var i rummet du vill ha kaminen. Eldabutiken Sölvesborg gör alltid hembesök för att kunna ge rätt råd och rekommendationer. Det är mycket att tänka på före installationen.

Det är stor variation på vad kunderna vill ha. En del vill ha värmelagring och att det är varmt även dagen efter att de har eldat. I sommarstugor vill de i stället att det inte ska bli för varmt.

– Det finns så mycket att välja på i dag, säger Johan.

Hur eldstaden ska placeras i förhållande till var du kommer att sitta spelar också roll eftersom du vill kunna se elden.

Annons

Bor du i lägenhet kan du satsa på en bioetanol- eller elkamin.

– Bioetanol är populärt i lägenheter. Den ser ut som en vanlig kamin, den har låga och så. Men skillnaden är stor när det gäller vad den gör för nytta för uppvärmningen. Den värmer men är inte billig i drift. Den används inte för att sänka uppvärmningskostnaderna.

Enligt Johan är fördelen med eldstäder att de kan värma upp huset om det blir strömlöst och de kan påverka uppvärmningskostnaderna. Det finns även kaminer du kan laga mat på.

Han berättar att kaminer är lättskötta. Du behöver i stort sett bara släppa in sotaren emellanåt och städa den någon gång.

– I dag behöver du knappt putsa glaset på moderna kaminer. Folk som har bytt till nya blir så nöjda för tidigare putsade de glaset efter varje eldning. Nu gör de det knappt längre.

Skillnaden märks om din kamin är 15 år eller äldre.

Stina PetterssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons