SD hotar att släppa fram S-styre

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
– Vi är inget stödparti. Väljer övriga partier att inte släppa fram de faktiska valvinnarna i ett styre så sätter vi oss i total opposition, säger Sverigedemokraternas gruppledare Louise Erixon.
Foto: Jörgen Klinthage
– Vi är inget stödparti. Väljer övriga partier att inte släppa fram de faktiska valvinnarna i ett styre så sätter vi oss i total opposition, säger Sverigedemokraternas gruppledare Louise Erixon.

Moderaterna har erbjudit SD ett par vice ordförandeposter om de väljer att stödja den sk femklövern som innehåller Allianspartierna plus SoL-partiet. Detta har fått SD att gå i taket och säger enhälligt nej till erbjudandet.

– Vi är inget stödparti. Väljer övriga partier att inte släppa fram de faktiska valvinnarna i ett styre så sätter vi oss i total opposition. Om fyra år kommer återigen väljarnas dom vilken återigen kommer straffa de partier som inte respekterar folkviljan, säger Sverigedemokraternas gruppledare Louise Erixon till Sydöstran.

Det var igår kväll som en av Moderaternas förhandlare Arne Bogren skickade ut ett pressmeddelande. Detta efter att femklövern haft ännu ett möte i Moderaternas partilokal. I pressmeddelandet förklarar de fem partierna att de är beredda att i minoritet ta över styret i Sölvesborg.

– Det verkar inte så genomtänkt. Vi har redan sagt nej till att bli ett stödparti till dem. Vi vill vara med och regera kommunen och våra nästan 30 procent berättigar oss det, säger Louise Erixon.

Tillsammans har de fem partierna endast 16 mandat av 49, vilket är knappt en tredjedel.

Louise Erixon hotar nu att hennes parti ska lägga ner sina röster när Moderaternas budget ska behandlas på kommunfullmäktige i november.

– En femklöver kommer aldrig kunna styra Sölvesborg om SD följer kutym och lägger ner sina röster när dess budget behandlas vilket skulle föranleda att de röda partiernas budget vinner.

Det mesta tyder nu på att Moderaterna egentligen bara har tre val :samregera med S, samregera med SD eller gå i opposition. Det sistnämnda innebär att S får styra.

– Det finns således ingen anledning heller för S att stötta en femklöver. Hela detta utspel känns som en tankevurpa.

Sverigedemokraterna är också tydliga med sin inställning. Som näst största parti anser man att styret bör vara deras. Detta eftersom Sverigedemokraterna har en majoritetslösning. Ambition är att sitta i majoritet och planen är att sitta tillsammans med KD och M.