Släpper bok om lokal fotograf

Sölvesborg Artikeln publicerades
Jan Erik Hardebo har arbetat fram boken om Sölvesborgsfotografen J A Nilsson, som börjar säljas på onsdag under marknaden på Killebom.
Foto:Tove Ronnebäck
Jan Erik Hardebo har arbetat fram boken om Sölvesborgsfotografen J A Nilsson, som börjar säljas på onsdag under marknaden på Killebom.

Jan Erik Hardebo har ägnat det senaste året åt att pussla ihop bitar från Sölvesborgsfotografen Johan Adolf Nilsons liv. Det hela har resulterat i en bok - som börjar säljas på onsdag.

Sölvesborgsfotografen Johan Adolf Nilson var verksam i nästan sex decennier. Det borde därför finnas mängder av bilder och negativ bevarade från hans tid. Men det gör det inte. Däremot finns det en förklaring.

1992 blev det översvämning i den källare där alla efterlämnade negativ förvarades och bara en liten del av samlingen kunde räddas.

I början av förra året gjordes dock ett fynd när vindsutrymmen i ett flerfamiljshus i Stockholm skulle byggas om. Det visade sig att ett av förråden tillhörde Ingmar Falkvik - dotterson till Sölvesborgsfotografen. I förrådet hittades en stor samling fotografier från mitten av 1870-talet och framåt.

Det blev startskottet på en bildrik biografi som fått namnet "Familjeliv hos den legendariske Sölvesborgsfotografen J A Nilson"

– När jag har frågat folk vad han brukade kallas för har jag fått svaren "J A Nilson" eller "fotograf Nilson". När jag skulle ge boken en titel valde jag därför det folk känner till. Då blev det "J A" helt enkelt, säger Jan Erik Hardebo som arbetat fram boken.

Utgivare är Västra Blekinge Vykortsklubb som sedan 2007 gett ut tre rena vykortsböcker.

– Det här blir den fjärde kulturskatten, säger studie- och socialbibliotekarien Marcus Bernhardsson när boken visas på Biblioteket i Sölvesborg.

Men de drygt 100 sidorna fyllda av texter, brevutdrag och 240 bilder har inte skrivit sig själva. Jan Erik Hardebo berättar att det varit ett stort och tidskrävande arbete. Den första pusselbiten lades i september förra året när de stora mängderna brev och bilder först hittades i vindsutrymmet i Stockholm.

Det hela färdigställdes i slutet av april och på onsdag börjar boken säljas på marknaden under Killebom.

Fakta

J A Nilson

J A Nilson levde mellan 1861 och 1961.

Mellan 1896-1954 var han verksam fotograf i Sölvesborg.

Han blev föräldralös när han var fyra år gammal.

Under sitt liv har han bland annat varit sjöman ute på världshaven och odlat vindruvor i Kalifornien innan han bosatte sig i en stor fastighet bredvid Rådhuset.

Boken skildrar J A Nilsons långa livsresa från fattigdom till framgångsrikt yrkesliv.

Visa mer...