Sölvesborgs flaggskepp till salu

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Efter drygt fyra år väljer de nuvarande ägarna till restaurang och nattklubben Altona att sälja.
Foto:Gunnel Persson
Efter drygt fyra år väljer de nuvarande ägarna till restaurang och nattklubben Altona att sälja.

För priset av 495 000 kronor kan du bli ägare till Stadens största ledande restaurang och nattklubb. Efter drygt fyra säljer Ulf Bergdahl och Malin Lavergren restaurang Altona. Däremot säljer man inte bolaget.

– Det stämmer, säger Ulf Bergdahl.

Enligt uppgift finns det redan en köpare, men ägarna vill inte bekräfta det.

– Inga kommentarer, säger Ulf Bergdahl.

Turerna kring Altonas alkoholtillstånd har var många och i slutet av maj beslutade kommunstyrelsen att dra in alkoholtillståndet. Anledningen till att tillståndet drogs in var uppgifter om tidigare obetalda skatter hos skatteverket och rapporter från polisen om olika händelser. Men beslutet var inte enigt. Sverigedemokraterna yrkade avslag på förslaget att dra in alkoholtillståndet.

– Det här betyder slutet på en era. Det är oerhört tråkigt, sa Altonas restaurangägare Ulf Bergdahl och Malin Lavergren då till Sydöstran. Drygt tre månader senare väljer de nu att sälja. Att beslutet togs i kommunstyrelsen var historiskt. I vanliga fall sker beslut i alkoholfrågor på delegation av kommunstyrelsens ordförande Heléne Björklund (S). Motiveringen till varför fler politiker även denna gång involveras i beslut om alkoholfrågor är att det utgör ett enligt Heléne Björklund känsligt sanktionsärende.

Den som blir köpare av Altona får en nyckelfärdig restaurang. Idag drivs restaurangen med lunch buffé och nattklubbar några gånger i månaden.

Restaurangen har bland annat cirka 60 sittplatser, puben har cirka 20 sittplatser, discogolv på 120 kvadratmeter, kiosk och scen, uteservering.

Altona har under de senaste åren haft en rad ägare. För 15 år sedan gav man restaurangen en betydande ansiktslyftning och utökade med ytterligare en matsal och en ny bar och även en nattklubb. Två år senare utökade man verksamheten ytterligare och byggde en engelsk pub i de lokaler som klädesbutiken Bogart tidigare legat.

Ett år blev Altona även rekommenderad av White Restaurangguide som innehåller Sveriges främsta restauranger.