Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sölvesborgs politik – en familjeträff?

Av de 188 namn som kandiderade vid förra valet är nästan var tredje släkt med varandra.
Det visar en granskning som Sydöstran gjort.
Sölvesborg • Publicerad 22 januari 2018
Vilka risker finns det att politiken görs upp vid köksbordet istället för i nämnder och styrelser. I den lokala politiken finns en hel del släkt- och vänskapsband och många menar att i en liten kommun är det ofrånkomligt.
Vilka risker finns det att politiken görs upp vid köksbordet istället för i nämnder och styrelser. I den lokala politiken finns en hel del släkt- och vänskapsband och många menar att i en liten kommun är det ofrånkomligt.Foto: Mats Andersson/ TT

Frågan är hur släktband och även vänskapsband påverkar politiken. Vilka risker finns det att politiken görs upp vid köksbordet istället för i nämnder och styrelser.

I den lokala politiken finns en hel del släkt- och vänskapsband och många menar att i en liten kommun är det ofrånkomligt.

Annons

Samtidigt är det värt att notera att situationen i Sölvesborg inte skiljer sig nämnvärt från andra kommuner i samma storlek.

När man studerar Sölvesborgs 188 kandidater på kommunlistorna visar det sig att 55 av dem har familjeband till någon annan på listan. Det handlar om par eller sambos samt föräldrar och barn, och en del andra släkt, som står på listan för samma parti. Flest i procent räknat har Liberalerna. Här har nästan 40 procent av kandidaterna någon form av släktband. Därefter följer Socialdemokraterna och SoL-partiet. Minst släktband är det i Centern och Moderaterna.

Bland dem som ställer upp på listorna finns också ett par kärlekspar. Ofta är ett namn i topp och partnern står längre ner på listan. Men inte alltid. I ett litet samhälle är det viktigt att veta vem som är släkt med vem.

Samma sak med läkare eller vilket yrke som helst. Men vad händer när politisk makt blir familjetradition. Vilken världsbild får den som går från diskussioner med mamma- eller pappapolitikern vid köksbordet vidare i sin politiska karriär. Släktband kan bli till upphov till gräl eller givande diskussioner. Sådant som kan få tillmälen som ”ryggkliande”, ”svågerpolitik” eller riskerar kallas oheliga allianser.

Emelie Pilthammar är ett av toppnamnen inom Moderaterna. både hennes farbror och mamma är aktiva politiker.
Emelie Pilthammar är ett av toppnamnen inom Moderaterna. både hennes farbror och mamma är aktiva politiker.Foto: Gunnel Persson

De flesta som är politiskt aktiva kommer från samhällsengagerade familjer. Kända politikerfamiljer på listorna är Pilthammar i M, kommunalrådets Helén Björklunds familj, men också familjen Lamberg i Liberalerna.

Inom Liberalerna toppas partiet av två familjer på de fem översta platserna. På bilden partiets gruppledare Lars Lamberg.
Inom Liberalerna toppas partiet av två familjer på de fem översta platserna. På bilden partiets gruppledare Lars Lamberg.Foto: Gunnel Persson

Inom Liberalerna är två familjer som har de fem översta platserna på listan. Och inom Kristdemokraterna härskar familjen Henningsson. På två av de tre topplatserna återfinner vi makarna Christel och Sten Henningsson. På sjunde plats återfinns dottern Desirée.

Mest inflytesrik i sitt parti är familjen Waltersson i SoL-partiet där fem av 15 namn på listan tillhör familjen.

Det parti som har flest släktband är Miljöpartiet åtta av tolv namn är släkt. Men efter att partiet fick en rad avhopp till SoL-partiet så förekommer två namn på båda listorna. Intressant att notera är att det sällan förekommer att familjer går utanför partigränsen. Det förekommer bland annat i Moderaterna och Kristdemokraterna, men också inom Sverigedemokraterna.

Christel Henningsson (KD) toppar partiets lista. Familjen har länge varit dominerande i partiet.
Christel Henningsson (KD) toppar partiets lista. Familjen har länge varit dominerande i partiet.Foto: Gunnel Persson

Familjen Henriksson på Sverigedemokraternas lista var tidigare medlemmar i Socialdemokrater har en dotter som är ledande namn inom Liberalerna på andra sidan kommungränsen.

Vad är det som gör att politiker väljer att under en valperiod sitta tusentals timmar i sammanträden, tala på hundratals möten och delta i otaliga debatter. Och ändå dras en ny generation till samma sak.

Kommunalrådet Heléne Björklunds farfar var tidigare kommunalråd i kommunen. Flera i hennes familj är aktiva och har framskjutna platser inom politiken.
Kommunalrådet Heléne Björklunds farfar var tidigare kommunalråd i kommunen. Flera i hennes familj är aktiva och har framskjutna platser inom politiken.Foto: Gunnel Persson
Annons

Kommunstyrelsens ordförande Heléne Björklunds farfar var länge partiets frontman och även hennes mor är aktiv i politiken. Så också hennes son och sambo.

– Jag ser det som naturligt att man i familjer ofta delar intressen som idrott och kultur eller politik. Har man en mamma eller en pappa som sysslat med exempelvis musik så är det lätt att man tar upp det intresset och jag ser inget märkvärdigt i det, säger arbetarkommunens ordförande Mars Svensson.
– Jag ser det som naturligt att man i familjer ofta delar intressen som idrott och kultur eller politik. Har man en mamma eller en pappa som sysslat med exempelvis musik så är det lätt att man tar upp det intresset och jag ser inget märkvärdigt i det, säger arbetarkommunens ordförande Mars Svensson.Foto: Gunnel Persson

Vilka problem kan uppstå vid tydliga släktband inom politiken?

– Jag ser det som naturligt att man i familjer ofta delar intressen som idrott och kultur eller politik. Har man en mamma eller en pappa som sysslat med exempelvis musik så är det lätt att man tar upp det intresset och jag ser inget märkvärdigt i det, säger arbetarkommunens ordförande Mars Svensson.

Hur ser du på synpunkten att släktband kan spela in när listor upprättas och politiska poster ska fördelas?

– Vi har ett kongressbeslut som talar om hur vi ska rekrytera våra listor och det följer vi.

Idag utgår man från variabler såsom ålder, geografi, yrke, men sällan sådant som släktskap och inkomst. Kommentar?

– Som jag innan sagt så följer vi de riktlinjer och beslut som fattas av vår kongress om formar våra listor utifrån det säger Mats Svensson.

Jörgen KlinthageSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons