Företag bötfälls efter olycka – arbetare bröt ryggen

Sölvesborg ,
2017 fick arbetare en metallskena i ryggen. Sölvesborgsföretaget döms nu till böter om 300 000 kronor.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
2017 fick arbetare en metallskena i ryggen. Sölvesborgsföretaget döms nu till böter om 300 000 kronor.

En arbetare bröt ryggen efter en arbetsplatsolycka för två år sen, efter att ha fått en metallskena över sig i en industrifabrik i Eskilstuna.

Nu döms företaget, med säte i Sölvesborg, till böter om 300 000 kronor.

Olyckan inträffade i december 2017, då arbetaren på Sölvesborgsföretagets industrifabrik i Eskilstuna skulle lyfta nio stålrör i en lyftanordning.

En metallskena lossnade från en krok i anordningen och mannen fick den över sig, vilket ledde till att han bröt flera ryggkotor och behövde stelopereras i ryggen.

Nationella åklagarmyndigheten bedömer att företrädare för företaget inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att säkra arbetsmiljön i fabriken.

Bland annat menar åklagaren att det fanns inte en tillräckligt noggrann riskbedömning och företrädare för bolaget hade heller inte vidtagit nödvändiga skyddsåtgärder för att förhindra skenan från att falla ner.

Åklagarmyndigheten utfärdar därför ett strafföreläggande om 300 000 kronor till Sölvesborgsföretaget. Godkänner företaget ersätter det en rättegång, annars går ärendet till domstol.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.