Sölvesborgsföretag bygger sjukhus på avlägsen ö

SÖLVESBORG Artikeln publicerades

Sölvesborgsföretaget PreFast ska leverera väggar, tak och golv till ett sjukhus på världens mest avlägsna bebodda plats, vulkanön Tristan da Cunha.

– Det är otroligt häftigt. Det är vårt största och mest beställningsjobb någonsin, säger företagets vd Stefan Nilsson.

I samarbete med ett svenskt och ett engelskt företag ska man leverera ett prefabricerat sjukhus till den lilla ön mitt i södra Atlanten. Ön är en brittisk koloni och ligger 200 mil från sin närmaste granne, ön Sankta Helena.

– Det är otroligt häftigt att få vara med om ett sådant här projekt och att skicka iväg saker som vi har tillverkat i Sölvesborg runt halva jordklotet. Det är en speciell känsla, säger Stefan Nilsson, VD på PreFast.

Projektet är unikt för företaget som vanligtvis gör prefabricerade villor och flerbostadshus. Camogli Health Centre blir PreFasts första sjukhus, och eftersom det byggs på en ö med en aktiv vulkan ställs det särskilda krav på att konstruktionen ska klara jordbävningslika förhållanden.

– Men det finns inte bara en jordbävningsrisk, utan vindhastigheterna är två till tre gånger så

stora som kan uppstå här i Sverige, så allt är konstruktionsberäknat efter extrema vindpåkänningar, säger Stefan Nilsson.

Första veckan i oktober går ett fartyg med all utrustning från Malmö ner till Tristan da Cunha och i maj 2017 väntas sjukhuset kunna ta emot sina första patienter. Projektet innebär stora förbättringar för invånarna på ön, som tidigare bara har haft tillgång till en mindre sjukvårds- mottagning med begränsade möjligheter till att utföra operationer.

– Man får till exempel inte föda barn där, utan då skickas man vidare till Sydafrika. Där får man vara i cirka fyra månader innan förlossningen och ett antal månader efteråt för att se så att allt är okej, sedan får man åka tillbaka hem till ön igen. Så det kommer såklart att bli mycket bättre när sjukhuset är färdigt, säger Stefan Nilsson.

Företaget startades i Stiby, men flyttade sin verksamhet till Sölve industriområde i Sölvesborg för tre år sedan. I en 1 200 kvadratmeter nybyggd och modern fabrik byggs husmoduler och byggelement upp.

Fakta

PreFast AB

Omsättning: 23 miljoner kronor.

Anställda: 15.

Startades: 2005.

Affärsidé: Levererar objektanpassade husmoduler samt byggelement till byggindustrin.

Visa mer...