Högerstyre med SD tar över makten i Sölvesborg

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Foto: Jörgen Klinthage

Moderaterna kallar tillsammans med SD, KD och SoL till presskonferens i morgon onsdag. Vad Sydöstran erfar kommer de fyra partierna att presentera ett gemensamt styre.

I måndags kväll hade Moderaterna ett långt internt möte i partilokalen och kom fram till att man istället för femklövern ska satsa på att bilda en majoritet.

Moderaternas huvudspår var att bilda ett styre som bygger på Femklövern, men partiet har varit splittrat.

Robert Manea (KD).
Foto: Jörgen Klinthage
Robert Manea (KD).

På onsdag ska de fyra partierna presentera vad de själva säger om hur Sölvesborg ska styras de närmaste fyra åren. Presskonferensen ska ske på KD-ledaren Robert Maneas restaurang La Romantica i centrala Sölvesborg. Enligt uppgifter handlar det om en valteknisk samverkan mellan SD och M av samma typ som i Hörby och Staffanstorp.

Anders Jönsson (SoL-partiet)
Foto: Jörgen Klinthage
Anders Jönsson (SoL-partiet)

De fyra partierna är tydliga med att ingen mer information ska ges innan presskonferensen. Detta innebär att det största partiet ställs helt utanför. Socialdemokraterna har 17 mandat efter valet och backade fyra. Det innebar att man förlorade makten i Sölvesborg efter 30 år.

Louise Erixon (SD).
Foto: Gunnel Persson
Louise Erixon (SD).

Under sex veckor har flera möten hållits mellan partierna. Moderaterna har haft en förhandlingsläge som inneburit att partiet varit vågmästare. Partiet har varit splittrat om vilken väg som det ska ta och hur man ska förhålla sig till Sverigedemokraterna.

En del av partiet har varit tydliga med att man inte ska samarbeta med SD. Bland annat framkom det i ett utspel som förhandlingsgruppen gjorde ett par dagar innan man skulle redovisa vad de kommit fram till i förhandlingar med andra partier.

Under sina diskussioner har partierna kommit fram till en samsyn i flera centrala frågor. KD och SD har redan innan valet gjort ett gemensamt utspel gällande badet i Valjeviken och innan dess har SD och M gjort flera utspel. Bland annat om fler dagmammor och att man krävde Sölvesborg Mjällby sparbanks vd:s avgång efter bankskandalen. Efter hans avgång krävde de båda partierna även att bankstyrelsen skulle sätta sina platser till förfogande.

De fyra partierna får tillsammans 27 av 49 mandat i fullmäktige.

Sydöstran har sökt Moderaternas ordförande i Blekinge Jeppe Johnsson för en kommentar.

Texten uppdateras.