Surströmming i Vesan förändrar världshistorien

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Foto:Privat

Osteologen Adam Boethius har gjort världens äldsta fynd av masslagrad fermenterad fisk. Fyndet upptäcktes i samband med utgrävningarna i Vesan.

2011 var Adam Boethius, doktorand i osteologi vid Lunds universitet, ansvarig osteolog i fält vid utgrävningarna i Vesan i samband med omsträckningen av E22.

– Jag blev mycket förvånad av upptäckten. I ett område påträffades stora mängder fermenterad fisk, en föregångare till dagens surströmming. Det var omkring 30 000 fiskben per kvadratmeterruta, säger han.

Fyndet gjordes vid en utgrävning av en 9 200 år gammal boplats vid Vesan.

– Vad jag har gjort är att jag har upptäckt att man har kunnat konservera mat vid denna tid. När människan lärde sig konservera mat innebar det att man inte längre behövde flytta, berättar han.

Upptäckten av den fermenterade fisk är ett bevis på att det fanns komplexa samhällen i Norden mycket tidigare än man trott.

– Det innebär att människor levde bofast nästan lika tidigt som i civilisationens vagga Levanten i Mellanöstern, berättar Adam Boethius för Sydöstran.

Han förklarar att man aldrig tidigare kunnat bevisa att människan levde som bofast så pass tidigt i historien.

Hur kommer det sig att ni upptäckt den fermenterade fisken i Vesan?

– Vi har använt ett finmaskigare nät under utgrävningen för att inte missa någonting. Detta är den första fermenteringsanläggningen man har hittat, någonsin, berättar han.

Vad innebär detta för framtiden?

– Jag tror att detta får vidare konsekvenser för hur vi ska tolka historien. Det kommer också öppna upp för nya upptäckter, säger han.