Nytt tumult på perrongen – flera bråk senaste tiden

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Här på perrongen bröt slagsmålet ut.
Foto: Jörgen Klinthage
Här på perrongen bröt slagsmålet ut.

Strax efter klockan nio på torsdagskvällen fick polisens ledningscentral larm om en pågående misshandel på perrongen till järnvägsstationen i Sölvesborg.

Flera polispatruller kallades till platsen, men både den misshandlade pojken och gärningsmannen hade avlägsnat sig från perrongen.

– Senare fick vi tag i pojken som blivit slagen, men han ville varken prata med polisen eller göra en anmälan, säger Anna Göransson, vid polisen region syd.

Ingen person ska ha behövt uppsöka sjukhus.

Flera personer ska vid händelsen ha uppehållit sig på perrongen, som sedan en tid är en mötesplats för en grupp ungdomar.

Under senare tid har en rad incidenter inträffat i anslutning till järnvägsstationen. Bland annat större gruppslagsmål.
Foto: Jörgen Klinthage
Under senare tid har en rad incidenter inträffat i anslutning till järnvägsstationen. Bland annat större gruppslagsmål.

Enligt uppgift ska bråket ha startat strax innan tåget från Kristianstad anlände. Vad som föranlett slagsmålet är okänt. Någon anmälan är inte skriven och händelsen kommer troligtvis att avskrivas.

Under senare tid har flera bråk uppstått i anslutning till järnvägsstationen. I en majoritet av fallen har ingen anmälan gjorts på grund av brist på bevis och vittnen.

Centerpolitikern Ulf Svensson har i mars i år motionerat om att sätta upp övervakningskameror vid järnvägsstationen och skateboardparken. Ett förslag som kommunpolis Mats Hadartz välkomnat.

– Väl monterade övervakningskameror är ett bra sätt att öka uppklarningen av brott. Effekten kan dock bli att brottsligheten flyttar till andra platser, var Mats Hadartz kommentar till förslaget.

Samtidigt vill han understryka att våldsbrott och andra brott som ofta begås som impulshandlingar påverkas i mindre utsträckning av kameraövervakning.

Otrivseln på resecentrum ökar enligt uppgifter till Sydöstran när Pressbyrån stänger klockan åtta på vardagskvällar och fem på eftermiddagen under helger. Bland annat är skadegörelse ett problem inne på resecentrum.

Polisen har även haft så kallade särskilda insatser för att störa langningen som sker runt stationsbyggnaden och intilliggande lekparken.

På frågan hur ska man få bukt med langningen som sker i familjeparken, svarar Mats Hadartz:

– Att arbeta mot langning av narkotika är en polisiär uppgift. Generellt kan man säga att vi prioriterar våra olika insatser utifrån den information vi får in.

Kommunen beslutade i januari i år att inrätta en ny organisation för det brottsförebyggande rådet i Sölvesborg. Beslutet innebär en ambitionshöjning med en breddad representation och fler och tätare sammanträden. Tanken med det nya rådet är att intensifiera det brottsförebyggande arbetet i kommunen och samverkan med polis, organisationer och företag.

Bland annat har även en tjänst som ska samordna det säkerhets- och brottsförbyggande arbetet i kommunen inrättats.