Fängelse för 23-årig swishrånare

Sölvesborg Artikeln publicerades
Blekinge tingsrätt dömer en 23-åring till två och ett halvt års fängelse för rån och en 17-åring för penningtvätt.
Foto: Thomas Törnqvist
Blekinge tingsrätt dömer en 23-åring till två och ett halvt års fängelse för rån och en 17-åring för penningtvätt.

En 23-årig Karlskronabo döms till två och ett halvt års fängelse för ett rån i Sölvesborg. Han ska bland annat ha tvingat offret att swisha pengar till en 17-årig Kristianstadsbo, som nu döms till ungdomstjänst för penningtvätt.

Natten mellan den 25 och den 26 april bankade en 23-åring Karlskronabo tillsammans med tre maskerade män på i en lägenhet i Sölvesborg och hotade att slå in fönstret om inte lägenhetsinnehavaren öppnade.

Väl inne ska de ha misshandlat den boende och tvingat honom att lämna ifrån sig kläder, klockor, elektronik och 200 kronor i kontanter.

Därefter ska de ha tvingat honom att swisha över sammanlagt 13 500 kronor, samt att följa med till en bankomat och ta ut ytterligare 10 000 kronor. Han ska även ha försökt tvinga brottsoffret att ta en ecstasytablett för att, enligt rätten, ”få en hållhake på honom ifall han skulle vända sig till polisen”.

En 17-åring Kristianstadsbo ska ha tagit emot pengarna. Han döms nu till 20 timmars ungdomstjänst för penningtvättsförseelse, då han enligt rätten borde ha vetat att pengarna kom från något brottsligt.

23-åringen dömdes 2016 för bland annat olaga frihetsberövande och grovt olaga tvång till två års fängelse, men var villkorligt frigiven sedan den femte april i år.

Den villkorliga frigivningen anses nu helt förverkad. Han har sedan rånet suttit häktad och döms nu av Blekinge tingsrätt till två och ett halvt års fängelse.

Både den 23-årige rånaren och den 17-årige penningtvättaren har nekat till brott.

Utöver fängelsestraffet ska 23-åringen betala nästan 65 000 kronor i skadestånd till brottsoffret.