Två spekulanter vill köpa Nordqvists Fiskeexport

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
– Vi har två huvudspekulanter, men inget är skrivet med någon av dem ännu, säger konkursförvaltaren och advokaten Erik M Gabrielsson. 2 bilder
– Vi har två huvudspekulanter, men inget är skrivet med någon av dem ännu, säger konkursförvaltaren och advokaten Erik M Gabrielsson.

– Vi har två huvudspekulanter, men inget är skrivet med någon av dem ännu, säger konkursförvaltaren och advokaten Erik M Gabrielsson.

Redan veckorna efter konkursen den 24 april hörde ett trettiotal spekulanter av sig, men nu är det alltså två som det står mellan. Vad Sydöstran erfar är ett av dem ett lokalt större företag i en grannkommun och en större aktör inom fiskebranschen.

Familjeföretaget Nordqvists Fiskeexport begärde sig i konkurs. Orsaken var likviditetsproblem. Ett 50-tal anställda berördes. Tre veckor innan konkursen var det meningen att Nordic Food Group skulle köpa upp förtaget, men affären blev aldrig av.

Orsaken till konkursen var enligt ägaren David Nordqvist att företaget under en längre tid haft en ansträngd likviditet och inte kassa att göra nödvändiga beställningar inom en bransch där man slåss med företag som omsätter miljarder.

– De sista åren har varit kärva, men vi har klarat det. Vi har kämpat med de stora jättarna och det har varit tufft. Vi har levt på service och kvalitet, men nu fick det räcka. Det känns sorgligt, sa han i en intervju dagen efter konkursen till Sydöstran.

David Nordqvist är femte generationen som driver företaget och han kom in i styrelsen redan när han var 17 år efter det att hans far dog för nio år sedan.

På grund utav att laxodlingarna i Chile fick problem med laxlus får några år sedan så stramades tillgången åt när efterfrågan fortfarande var stor. Det resulterade med att laxpriserna chockhöjdes.

Personalen informeras på tisdagsförmiddagen den 25 april. På plats i Nogersund var då också konkursförvaltaren Erik M Gabrielsson som ska berätta om den statliga lönegarantin.

Familjeföretaget Nordqvists Fiskeexport som bland annat äger varumärkena Falkeskogs Delikatesser och Hälleviks rökeri begärdes i konkurs.

Bolaget har omkring 50 anställda och omsatte förra året 102 miljoner kronor. Familjeföretaget Nordqvists Fiskexport AB bedriver förädling och handel med främst sill- och laxprodukter.

Bolaget redovisade en vinst på 1,7 miljoner kronor vid det senaste bokslutet men en förlust året innan. Bolaget har haft det svårt ekonomiskt de senaste åren och 2013 varslades nio anställda.