Unik träkyrka färdigbyggd och invigd

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Foto:Jörgen Klinthage

Nu får tingshuset, LN Tower och Sölvesborgs planerade bostadsområde med marina i innerhamnen konkurrens som turistattraktioner. Efter många turer är den vackra rumänsk-ortodoxa kyrkan i Falkvik nu klar och invigd.

– Det känns verkligen skönt att den nu är klar. Det som dragit ut på bygget är insamlandet av pengar, säger prästen Inout Alin Popa, som betjänar 700 personer på en radie av tio mil.

Drömmen om en egen kyrka har funnits länge, men det är först på senare år som förutsättningarna för den funnits. Inout Alin Popa hoppas också att kyrkan kan bli ett fönster till den rumänsk-ortodoxa traditionens värderingar.

Kyrkan har kostat runt två miljoner kronor. Finansieringen av kyrkan har framför allt skett genom bidrag från rumänska familjer som är bosatta i Sverige. Allt virke har transporterats från Rumänien.

Träkyrkan har en yta av drygt 50 kvadratmeter. Prototypen till kyrkan i Sölvesborg kommer från Salzburg där man byggt en exakt lika dan.

Våren 2010 såldes den 2 500 kvadratmeter stora tomten Skanslyckan 2 för runt 62 000 kronor av kommunen till den rumänsk-ortodoxa församlingen. Egentligen var det meningen att kyrkan skulle ha stått klar redan i fjol, men av olika anledningar försenades bygget.

För snart fem år sedan vigde stiftsbiskopen i Skandinavien Macarie Dragoi marken och nu har han åter varit plats för att välsigna kyrkan. Församlingen har uppemot 200 medlemmar som är hemmahörande i Olofström, Sölvesborg och Kristianstad.

Fram till i maj i år har församlingen fått låna kapellet på kyrkogården i Sölvesborg för sina religiösa aktiviteter. Nu har man alltså fått en egen kyrka.