Fler byggnader är lämpliga för solenergi

Sölvesborg Artikeln publicerades
Therése Samuelsson blev ny energi- och klimatrådgivare i år för Sölvesborg, Olofström och Karlskrona.
Foto:Hanna Franzen
Therése Samuelsson blev ny energi- och klimatrådgivare i år för Sölvesborg, Olofström och Karlskrona.

På tisdag hålls en utbildning om solenergi i byggnader med över 60 deltagare från hela länet. Tanken är att med ökad kunskap få fler byggnader som kan producera egen energi.

Målgruppen är arkitekter, planerare och fastighetsägare/ förvaltare.

I den sistnämnda gruppen väntas representanter komma alltifrån kommunala bostadsbolag, bostadsrättföreningar till Svenska kyrkan.

Utbildningen hålls i Furulundsskolans aula och tar upp tekniska möjligheter med solenergi och varför det är en lönsam satsning.

Enligt ett pressmeddelande skulle exempelvis ett tillvaratagande på solenergin som strålar in mot Blekinges byggnadstak kunna täcka över hälften av länets totala elanvändning.

Utbildningen arrangeras av Energikontor Sydost, länsstyrelsen i Blekinge och Sölvesborgs kommun.

Katrine Svensson, projektledare på Energikontor Sydost, poängterar att det med solceller i takpannor och glas som ett komplement till konventionella solceller, nu öppnar sig fler möjligheter och gör fler byggnader intressanta för solenergi.

– Både enskilda villaägare och större fastighetsägare kan göra stor skillnad för miljön och samtidigt tjäna pengar på det genom att satsa på att producera sin egen el, säger hon i pressmeddelandet.

Samuel Karlström, klimat-strateg på Länsstyrelsen i Blekinge län, berättar att det finns en solkarta i Blekinge via vilken fastighetsägare snabbt kan få en bild över vilken potential som finns för att producera el på deras tak och fasader.