Våldtäktsutredning kan tas om

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Efter tre månaders utredning valde åklagaren att lägga ner förundersökningen. Brott kunde inte styrkas. Ord stod mot ord. Nu vill flickans familj genom sitt juridiska ombud få en överprövning av förundersökningen.
Foto:Johan Hultgren
Efter tre månaders utredning valde åklagaren att lägga ner förundersökningen. Brott kunde inte styrkas. Ord stod mot ord. Nu vill flickans familj genom sitt juridiska ombud få en överprövning av förundersökningen.

Två män genomförde samlag med en 15-årig flicka. Hon hävdar att de våldtog henne, medan männen påstår att flickan var med på det. Ord stod mot ord. Efter tre månader valde åklagaren att lägga ner förundersökningen i brist på bevis.

Flickans familj vill nu via sitt juridiska ombud advokatbyrån Elisabeth Fritz få en överprövning av förundersökningen. De vill med andra ord att allt görs om från början. Det är en överåklagare som i så fall tar ställning till om utredningen ska tas upp igen. Det kan göras utan att nya saker har tillkommit i målet.

Här är berättelsen om en händelse i mitten av juli i år som kom att påverka en hel by. Sent på kvällen tisdagen den 10 juli var en grupp tonårsflickor samlade på stranden i Hällevik. Några män kom förbi och bjöd på vin. Flickorna förklarade att de ville vara ensamma, men männen hörsammade inte detta.

Senare blev det bad i bassängen på Hälleviksbadet och en 15-åring blev kvar med två av de alkoholpåverkade männen – mer än dubbelt så gamla som flickan. De höll kvar flickan i badet och genomförde samlag med henne. Kamraterna fanns i närheten, men utanför området. De ropade på hjälp och larmade en förälder som i sin tur larmade polis. Larmet kom till polisens ledningscentral vid 03-tiden på tisdagsmorgonen. Flera patruller var snabbt på plats. Polisen kunde några timmar senare gripa de båda männen. Utöver de båda männen fanns även en tredje man med som dock inte var aktiv.

Enligt uppgift till Sydöstran har de båda männen i förhör erkänt att de haft samlag med flickan, men att hon skulle ha varit med på det.

Flickan mår idag mycket dåligt och går i terapi sedan händelsen. Hennes kamrater mår dåligt, är uppskrämda och har dåligt samvete för att man inte kunde hjälpa. De båda männen går fria.

Åklagare Anna Johansson rubricerade ärendet som misstänkt våldtäkt. Under hela natten letade och säkrade polisen spår av teknisk karaktär. Tidigt på morgonen hävdes avspärrningarna.

I samband med att männen greps hölls ett så kallat 24:8-förhör, efter rättegångsbalkens 24 kapitel 8 paragraf, med dem. Syftet med förhöret är att höra den misstänktes inställning till brottet. Förhöret är en viktig del i åklagarens bedömning om den misstänkte ska anhållas eller försättas på fri fot.

Åklagaren valde efter förhöret att inte anhålla dem ens på den lägre misstankegraden, det vill säga skäligen misstänkta. Efter förhör släpptes männen på fri fot.

Åklagaren informerade om att det rådde sträng förundersökningssekretess kring ärendet. Senare skulle brottsrubriceringen ändras till grov våldtäkt.

Att rubriceringen ändrades tydde på att flera personer medverkat till övergreppet eller att det funnits en utsatthet hos offret. Enligt brottsbalken och den ändrade brottsrubriceringen kan detta innebära att gärningsmannen utnyttjat offrets hjälplösa ställning eller avsaknad av förmåga att värja sig.

Straffskalan för våldtäkt är två till sex års fängelse medan grov våldtäkt ger fyra till tio års fängelse.

Orsaken till att man valt att släppa de båda männen är enligt åklagaren Anna Johansson att det inte funnits grund för att anhålla dem.

På frågan om bevisgraden varit för svag, svarade åklagaren då i samband med förundersökningen till Sydöstran:

– Det vill jag inte gå in på. Det råder fortfarande undersökningssekretess och vi arbetar fortfarande på fallet.

Tre månader senare, den 10 oktober, meddelade åklagare Anna Johansson att fallet lades ner och att det inte gick att bevisa brott. Ord stod mot ord.