Vem blir valets kryssmästare?

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Kommunalrådet Heléne Björklund (S).
Foto: Gunnel Persson
Kommunalrådet Heléne Björklund (S).

Personröster väger tungt i det politiska maktspelet. Kryssen har en betydande roll för att bli nominerad på framtida vallistor eller vid tillsättningar av politiska uppdrag.

Vid förra valet var Heléne Björklund (S) den överlägset mest kryssade politikern i Sölvesborg med nästan 50 procent fler personröster än Jimmie Åkesson. Å andra sidan var det Jimmie som tog jackpott när det gällde antalet personröster i riksdagsvalet i Blekinge med 5 730 mot tvåan Magnus Manhammar (S) med 2 937 och trean Annica Engblom (M) med 1 709.

Jimmie Åkesson (SD).
Foto: Janerik Henriksson/TT
Jimmie Åkesson (SD).

Det bör i sammanhanget nämnas att SD i riksdagsvalet använde samma listor över hela Blekinge istället för lokala listor med lokala namn. Men åter tillbaka till Sölvesborg och kommunvalet 2014. Heléne Björklund fick fler personröster än samtliga partikollegor på den Socialdemokratiska kommunlistan.

Jeppe Johnsson (M).
Foto: Jörgen Klinthage
Jeppe Johnsson (M).

Några inbördes popularitetstävlingar avgjordes också. Emilie Pilthammar slog partiets gruppledare och starke man Jeppe Johnsson med fem röster. Emilie Pilthammar fick 234 och Jeppe Johnsson 229.

Emelie Pilthammar (M).
Foto: Gunnel Persson
Emelie Pilthammar (M).

En av de stora överraskningarna var att dåvarande liberalen (numera Moderat) och minkbonden Niklas Joelsson som fick fler röster än partiets sedan många år ledande namn, Lars Lamberg. Detta trots att Niklas Joelsson var placerad som nummer sex på listan.

Kristdemokraternas toppkandidat Christel Henningsson fick se sig besegrad av andranamnet Robert Manea som tog mer än femtio procent fler röster partiets gruppledaren.

Jimmie Åkesson blev samtidigt också Sveriges mest kryssade politiker i riksdagsvalet med drygt 209 000. Det var nästan dubbelt så många som den avgående Moderatledaren Fredrik Reinfeldt och nästan tio gånger fler än Socialdemokraternas ledare Stefan Lövén.

Allt fler politiker driver sina egna kampanjer som de betalar med egna pengar eller med partiets. I Blekinge är Jeppe Johnsson (M) och Magnus Mannhammar (S) två exempel.

Väljarna tenderar att kryssa på sin favoritkandidat och partierna tenderar att ge partigruppens främsta position till den mest kryssade politikern. Det slår tre nationalekonomer, Olle Folke, Torsten Persson och Johanna Rickne fast en undersökning. Den bygger på data om alla svenska partigrupper och alla personröster i alla kommunalval sedan 1998 fram till och med 2010. Ett annat viktigt resultat, pekar de på i sin undersökning, är att väljarna lägger sina röster på de mest kompetenta politikerna.

Om 248 dagar avgörs vem som blir valets kryssdrottningar och krysskungar.

fakta

De 10 mest kryssade politikerna i valet 2014

1. Heléne Björklund (S) 1118 röster

2. Jimmie Åkesson (SD) 759

3. Emilie Pilthammar (M) 234

4. Jeppe Johnsson (M) 234

5. Peter Jeppsson (S) 132

6. Patrik Rosengren (S) 126

7. Margareta Forslund (SD) 96

8. Gustav Wenning (M) 81

9. William Leandersson (M) 77

10. Willy Söderdahl (V) 67

 

Visa mer...