Volontär grävde i historien

Siretorp Artikeln publicerades
Bo Göran ”Jojje” Nilsson, volontär, gräver i det schakt i Siretorp som har öppnats för arkeologiska undersökningar.
Foto: Marcus Bernhardsson
Bo Göran ”Jojje” Nilsson, volontär, gräver i det schakt i Siretorp som har öppnats för arkeologiska undersökningar.

En mindre arkeologisk utgrävning i Siretorp är precis avslutad. Blekinge museum har lett grävningen och flera spännande fynd har gjorts med hjälp av ivriga volontärer.

Bo Göran ”Jojje” Nilsson från Sillnäs förverkligade en livsdröm när han via volontärskap var med och grävde fram ett par slipade stenyxor och en flintyxa i Siretorp. Fynden kan vara från bondestenåldern, cirka 3 000 år före Kristus.

– Det är fantastiska fynd som nu åter har kommit ovan jord, tycker Bo Göran Nilsson som är nybliven pensionär, och som tidigare har arbetat som elansvarig för Malmö stads fastigheter.

Två av tre yxor som hittades i samband med utgrävningen.
Foto: Marcus Bernhardsson
Två av tre yxor som hittades i samband med utgrävningen.

Fyndplatsen där även flera eldstäder har grävts fram de senaste dagarna, är på kanten av en gammal stranddyna, vilken ligger i höjd med Grammahagsvägen. Området är en av regionens mest intressanta arkeologiska platser, enligt Carl Persson från Blekinge museum.

– Listerlandet är ett spännande område och ortsbefolkningen är mycket intresserad av vårt arbete och de fynd vi hittar, säger Carl Persson.

Det var Sölvesborgs energi och vatten som bekostade utgrävningen som har pågått de senaste två veckorna.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.