Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bosse Johnsson: Bosse Johnsson: ”Kniven mot strupen” – HIF:s melodi

Det är någonting alldeles speciellt med idrott som gäller någonting.
Och att vara med när och där det händer är häftigt.
Det kan vara allt från att sitta i tv-soffan och se Frida Karlsson slå sig in i världseliten i längdskidåkning.
Eller att se länets handbollsstjärnor i HIF Karlskrona göra en grym andra halvlek och fixa en kvalplats.
Bosse JohnssonSkicka e-post
Karlskrona • Publicerad 18 mars 2019
Bosse Johnsson
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jaaaaa, där satt den. HIF Karlskrona klarade det på egen hand. Att fixa kvalplatsen alltså.
Jaaaaa, där satt den. HIF Karlskrona klarade det på egen hand. Att fixa kvalplatsen alltså.Foto: Andreas Blomlöf

En fullsatt Karlskrona Idrottshall vibrerade av spänning såväl inför som under ödesmatchen mellan HIF Karlskrona och Hammarby IF.

På spel stod en kvalplats för att hänga kvar i handbollsligan.

Annons

När Sveriges bästa lag IFK Kristianstad till synes inte ”kom till jobbet” i sista matchen mot bottenlaget AIK och föll klart, 22–26, var Karlskrona tvunget att fixa kvalplatsen på egen hand.

Och Hammarby hade till och med höjt insatsen redan under matchdagen genom ett spelarö-råd där tränaren Erik Larholm röstades ut innan avfärd och fick stanna hemma i Stockholm. Sparkad var ryktet som florerade på sociala medier inför avkast. Klart är i alla fall att Larholm inte fanns på plats i Karlskrona.

Nu lyckades inte Hammarbys taktiska manöver mer än styvt 30 minuter. Så länge höll lagets utgrupperade försvar HIF Karlskrona fången, och till och med utanför handbollsligan kommande säsong.

Men när Uros Tomic spikade igen det egna målet i den andra halvleken och Johannes Sandgren fick fart på både ben och målskytte, då lossnade precis allt för hemmalaget.

Hade jag varit ”vanlig” publik och inte suttit och ivrigt farit med fingrarna över tangentbordet i min direktrapportering av matchen, då tror jag banne mig att det kommit en och annan glädjetår.

Precis som det gjorde när Charlotte Kalle åkte ikapp och vann den där OS-stafetten, eller när Armand Duplantis först hoppade sex meter i stavhopp i EM, och sen höjde och vann på 6.05 … Gåshud bara jag tänker på det.

Idrott ska upplevas lajv. Framför tv-skärmen funkar bra för mig. Men allra bäst är på plats. Stämningen och känslan är en helt annan. Precis som i matchen mellan HIF:arna.

Nu väntar, för fjärde året på raken, kvalspel för HIF Karlskrona för att spela i handbollsligan även kommande säsong. Hallby är laget som ska slås tillbaka i bäst av fem matcher, med start i Jönköping den 25 mars.

Jag tror att HIF överlever även den ”pärsen”, det känns som om laget presterar som allra bäst med ”kniven mot strupen”. Sen hoppas jag att Brinova Arena Karlskrona kan ge HIF Karlskrona ett lyft så att det blir slutspelshandboll och inte degraderingshandboll som höjer pulsen på mig framöver.

Annons

Annons
Annons
Annons
Annons