Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Han skickar stallets stjärna till Frankrike

Vinterträningen är avklarad.
Nu skickar Thomas Madsen stallets stjärna för att tävla i Frankrike.
– Det känns jäkligt spännande.
Ramdala • Publicerad 12 januari 2018

Thaiger Exclusive lämnar det svenska ruskvädret bakom sig och drar till Frankrike. Tränaren Thomas Madsen följer snart efter.
Thaiger Exclusive lämnar det svenska ruskvädret bakom sig och drar till Frankrike. Tränaren Thomas Madsen följer snart efter.Foto: Privat

Huvudpersonen, hästen alltså, heter Thaiger Exclusive. Nästa vecka är den sjuårige valacken inbokad på en transport som ska ta honom till den franska travsportens centrum – träningsanläggningen Grosbois, strax intill Vincennes. Låter det sistnämnda bekant beror det på att Prix d´Amerique avgörs där den sista helgen i januari och har så gjorts sedan 1920.

Här saknas innehåll

Annons

Den kalibern håller inte Madsens springare, dessutom är det bara hingstar och ston som får vara med i det loppet, men det finns tillräckligt med fart i benen för att förhoppningarna ska vara goda inför Frankrikeäventyret.

– Jag tror att det kommer att passa honom bra. Han är svår i bilstart och i Frankrike är det mest voltstart. Dessutom är hästen beroende av att tävla barfota och här i Sverige är det barfotaförbud fram till den 1 mars, berättar Thomas Madsen.

Evelina Månsson, läs mer om henne i BLT eller i Sydöstran, har en flerårig erfarenhet av att träna hästar på just Grosbois och det är Ronnebytjejen som tar emot när Thaiger Exclusive kliver av transporten.

– Det blir en mix av hennes och min träning. Jag har förberett honom med tung vinterträning och tanken är att de ska lätta på träningen i Frankrike under tre-fyra veckor och sätta honom i form lagom tills det är dags att starta, säger Madsen.

Hur transporterar man en häst från Trollabo, i närheten av Brömsebro, 150 mil sydväst till Grosbois?

– Ett tag funderade jag på att köra själv, men det hade blivit för tufft för alla inblandade. Nu kommer det en transportör och hämtar honom. Han får åka bra med fri tillgång till mat och vatten och så blir det övernattning i ett stall i Belgien eller Holland.

Thaiger Exclusive hann med två segrar under 2017 och sprang in över 150 000 kronor till ägarna SBP i Sverige AB, B Bodén och T Madsen.
Thaiger Exclusive hann med två segrar under 2017 och sprang in över 150 000 kronor till ägarna SBP i Sverige AB, B Bodén och T Madsen.Foto: Privat

Kommer du själv att åka till Grosbois?

– Det blir ett par gånger, både i samband med träning och tävling. Det kommer att bli en upplevelse och jag hoppas snappa upp mycket som jag kommer ha nytta av framöver.

Vintermeetinget på Vincennes är vida känt i travvärlden och drar till sig Europas två- och fyrbenta travelit. Från november till och med början av mars handlar det om 86 tävlingsdagar på banan med kolstybbsunderlag – ett underlag som Thaiger Exclusive snart får stifta bekantskap med.

Jerry NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons