Sport

Jacobsson gissade på att en annan match var fixad

MARKARYD Artikeln publicerades

Lasse Jacobsson, då precis ny huvudtränare i Mjällby AIF, får påståendet om att en Mjällbyspelare pekas ut för att ska ha försökt påverka resultatet i en match uppläst för sig.

Jacobsson avbryter och säger: ”Får jag gissa vilken match det gäller?"

Jacobsson gissar.

Det visar sig att han gissar fel…

Att Jacobsson gissar fel öppnar ju perspektiv på Mjällbyspelares eventuella del i matchfixning i allsvenska matcher.

– Det här är nog ett större problem än man kan tro. Det är tragiskt, men det är den verklighet vi verkar leva i. Det är oerhört svårt att bevisa, men om man som spelare blir utsatt för påtryckningar är det viktigt att träda fram.

 

Lasse Jacobsson gissade på en helt annan match när han skulle gissa på vilken match som var utpekad som fixad i boken ”Matchfixarna”.
Foto: Patric Söderström/TT
Lasse Jacobsson gissade på en helt annan match när han skulle gissa på vilken match som var utpekad som fixad i boken ”Matchfixarna”.

Jacobsson, som i dag är en av förbundskaptenen Janne Anderssons högra och vänstra händer och med specialfokus på Sydkorea inför kommande VM, kom in som huvudtränare i Mjällby AIF med tre allsvenska matcher kvar att spela av säsongen 2013.

Jacobsson gjorde det i ett läge där dåvarande tränaren Anders Torstensson valt att hoppa av sedan det blivit känt att spelarna i Mjällby AIF haft en intern omröstning om hans vara eller inte vara säsongen 2014.

Lasse Jacobsson gjorde sin första match som ny huvudansvarig tränare i bortamatchen mot Halmstads BK den 21 oktober.

– Jag minns bara att det var väldigt struligt med allting. Vi hade problem med skador och sjukdomar och fick hämta spelare med kort varsel.

Minns du något speciellt av den omtalade straffsituationen?

– Jag kan inte säga att jag reagerade på straffen och killen som var inblandad i straffen (Mahmut Özen, Blekingesports anm.) är världens snällaste kille. Jag har svårt att tänka mig att han skulle ha varit inblandad i något konstigt.

Magnus Svenungsson, av författarna till ”Matchfixarna – Hotet mot nationalsporten” bekräftar Jacobssons funderingar.

– Özen är inte någon av de två Mjällbyspelare vi syftar på i vår bok.

Lasse Jacobsson, du reagerade inte på några konstigheter i matchen i Halmstad, men du har reagerat på en annan match där du också var Mjällbytränare?

– Det gjorde jag.

Med tanke på att det bara är Jacobssons egna funderingar och att han inte har mer belägg för att allt inte gick rätt till, annat än sina egna misstankar, har Blekingesport valt att inte nämna vilken match det handlar om. Av hänsyn till att eventuella oskyldiga spelare i den matchen kan pekas ut.

– Det var en märklig match där det hände mycket på kort tid.

Jacobsson minns att han tyckte att en spelare betedde sig märkligt.

– Det var bara en känsla jag fick. Alla kan göra misstag och har rätt att göra misstag, men jag reagerade där och då.

Jacobsson konfronterade spelaren.

– Jag minns att jag frågade honom i paus om allt var okej. Han svarade ja och då lät jag honom fortsätta spela.

Men när Uppdrag granskning senare samma år konfronterade en före detta Landskrona BoIS-spelare med en dold kamera i Kosovos huvudstad Pristina tyckte Jacobsson att det han misstänkte föll på plats.

Spelaren, som fick lämna Landskrona BoIS efter skriverier om matchfixning, har tidigare figurerat i sammanhang om matchfixning, men då avvisat alla anklagelser.

Inför den dolda kameran berättade spelaren att han kunde fixa matcher både i allsvenskan och i superettan. Under mötet berättade spelaren att han riggat en match i allsvenskan.

– Det han berättade om målen och resultatet stämde kusligt exakt med vår match. Jag gick tillbaka och kollade alla matcher i allsvenskan den säsongen. Ingen annan match såg ut som vår. Samtidigt måste jag än en gång säga att jag inte har fog för annat än mina egna misstankar den gången.

När Magnus Svenungsson blir konfronterad med Lasse Jacobssons uppgifter säger han:

– Jag tror att Lasse och jag pratar om samma match.