Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

VM-silver till Falck: ”Det här var enormt”

Mattias Falck hade den kinesiske legendaren i gungning – men trots en bragdartad insats i VM tog det stopp för svensken i finalen.
Ma Long är världsmästare för tredje gången i rad efter seger med 4–1 i set.
– Enormt! Det här var inget jag hade förväntat mig, säger Mattias Falck till Blekingesport efter ett magnifikt VM och med en silvermedalj i bagaget.
Budapest • Publicerad 28 april 2019
Mattias Falck föll i VM-finalen mot kinesen Ma Long..
Mattias Falck föll i VM-finalen mot kinesen Ma Long..Foto: Per Hällström/TT

VM-silver till Falck – hyllas av Ma Long

Ingen kines hade någonsin förlorat en VM-final mot en europé.

Tyvärr, för svensk del, så är den sviten alltjämt intakt efter söndagens avgörande i ungerska Budapest.

Annons

Ma Long, en av världens genom tiderna bästa bordtennisspelare, vann de två första seten komfortabelt med 11–5 och 11–7 mot Mattias Falck – som alltså hade skrällt sig fram som förste svensk i en VM-final sedan 1997 då Jan-Ove Waldner vann guld i Manchester.

Men Falck, som redan hade säkrat Sveriges första VM-medalj i herrsingel på 20 år, gav sig inte utan kamp. 27-åringen hade fram till finalen förlorat samtliga tre möten med Ma Long och inte lyckats ta ett enda set. Den trenden bröts däremot.

Falck gick ut skoningslöst i det tredje setet, tog en trygg 9–2-ledning och vann med 11–7.

Även fjärde set inleddes lovande för svensk del och Mattias Falck hade då sin motståndare i gungning – men i det mest avgörande skedet visade Ma Long sin storhet.

Kinesen vände underläge 7–9 till seger med 11–9 och tog därmed ledningen med två set.

– Det är tungt när han får 1-3. Det kommer lite stress och han missar fyra raka backhands som är ganska enkla bollar. Det är det som avgör, säger den tillförordnade förbundskapten Jörgen Persson till Expressen.

Falck gjorde vad han kunde i femte set men att besegra Ma Long blev även denna gång en övermäktig uppgift. Det sista setet slutade 5–11 och därmed vann Ma Long med 4–1.

– Ma Long är en komplett spelare. Men ge mig ett år till så kommer jag utvecklas och vara ännu närmare, säger Mattias Falck.

Ma Long, regerande olympisk mästare och nu innehavare av tre raka guld i herrsingel, var imponerad av sin svenske motståndare som han tror går en fortsatt ljus framtid till mötes.

– Mattias har utvecklats riktigt mycket från i fjol. Vi möttes i Halmstad och sedan dess har han inte bara utvecklat taktiken, utan också sitt psyke. Han har blivit stark, säger Ma Long till Expressen och tillägger:

Annons

– Han kommer bli en av våra största rivaler i framtiden.

Mattias Falck tog Sveriges första VM-medalj i herrsingel sedan Jan-Ove Waldners brons 1999.

Hemma i Lyckeby satt de gamla klubbkamraterna och hejade för fulla muggar.

– Jag har sett bilder på Facebook. Det var riktigt häftigt.

Vad händer nu?

– Jag måste komma hem på något sätt. Det här var inte riktigt planerat med flyget, skrattar den nya världstvåan.

Bosse JohnssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons