Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Matchfixning: ”Det finns en stor rädsla”

Mellan 2013 och 2016 fanns det åtta matcher i division 1-fotbollen som misstänktes vara fixade.
Det är åtta matcher för mycket menar Jimmy Fors, marknads- och kommunikationschef på ettanfotboll.
Karlskrona • Publicerad 7 mars 2018
Jimmy Fors, kommunikations- och marknadschef på ettanfotboll, berättade för FK Karlskronas spelartrupp om ett växande problem.
Jimmy Fors, kommunikations- och marknadschef på ettanfotboll, berättade för FK Karlskronas spelartrupp om ett växande problem.Foto: Bo Åkesson

Under tisdagskvällen berättade han om fenomenet matchfixning för FK Karlskronas ledar- och spelartrupp.

– Det finns 300 spelbolag som arrangerar spel till division 1 i Sverige och en match omsätter i snitt 20 miljoner kronor.

Annons

Det var en siffra som fick ögonbrynen att höjas på församlingen. Det svenska seriesystemet är extra intressant för övriga världen med tanke på att vi använder oss av en vår- och höstsäsong till skillnad mot majoriteten av världen som gör tvärtom.

– Under sommaren är det här som matcherna spelas. Mellan juni och augusti omsätts det mest pengar, berättar Fors och förklarar att majoriteten av pengarna placeras från den asiatiska marknaden.

Stora pengar i omlopp skapar möjligheter för ljusskygga personer.

– Det är en växande problematik och det finns en stor rädsla. När det uppdagades i allsvenskan förra året väckte det mer tankar än tidigare, fortsätter Jimmy Fors och tänker på när AIK:s målvakt Kyriakos Stamatopoulos berättade om att han utsatts för ett mutförsök inför en match mot IFK Göteborg.

Exemplen finns även på närmare håll. För några år sedan visade det sig att en mittback och en målvakt i Kristianstad gjorde allt för att det egna laget skulle förlora.

– Och nu sitter det en 18-åring i Södertälje som är avstängd från alla fotboll i ett år efter att ha fixat matcher i U19-serien.

FK Karlskronas Jesper Gustafson var en av åhörarna.

– Det var bra att vi fick veta mer om det här. Det känns så avlägset, men så fick vi veta att det har hänt bara några mil bort i Kristianstad, säger han.

Samtliga 32 division 1-klubbar har informerats om det växande problemet.

Jerry NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons