Sport

Nyårsfirandet startar alltid i Olofström

Olofström Artikeln publicerades

En av Sveriges främsta terränglöpare Björn Östensson, Ryssbergets IK, vann överlägset årets kvartsmara på tiden 35.18 och var mer än fyra minuter före Marcus Andréasson, 39.46, Team Blekinge.

Upprepade segern från förra året på damsidan gjorde Matilda Samuelsson, Elmhult Sport Club.

+ 6

– Jag ville under 36 minuter för första gången och det lyckades, ler Östensson.

UF Contacts Sylwesterlopp är Sveriges äldsta och gick nu för 47:e gången i rad. Första loppet hade 17 deltagare och nu var det 230 anmälda.

– Det är godkänt, men som mest har det varit 380 deltagare. Första gången var det 16 från UF Contact och bara en utomstånde, men nog tusan vann den utomstående, säger Gösta Rörstrand, som funnits med i 43 av de 47 åren i ledarställning.

I 34 år har Benny Larsson och Alf Olofsson ansvarat för resultat och resultatlistor vid Sylwesterloppet.
Foto: Rolf-Arne Kulle
I 34 år har Benny Larsson och Alf Olofsson ansvarat för resultat och resultatlistor vid Sylwesterloppet.

Sekreteriatet måste också framhållas. Benny Larsson och Alf Ottosson har fixat datalistor och resultat i 34 år och Lars Franzén har tagit emot efteranmälningar lika länge.

– Vilken tradition det har blivit och det fungerar lika bra som vanligt i dag också, säger de tre.

På korta banan (5 800 meter) blev det framgångar för UF Contact. Blott 10-årige Love Nilsson, som är landets främste i åldersklassen, var tvåa (22.24.3)  bara 1.8 sekunder efter Eslövs Axel Andrén, 16. Filippa Kardum var etta bland damerna på korta banan.

Love Nilsson bjöd på en spurt av det bästa märket.
Foto: Bo Åkesson
Love Nilsson bjöd på en spurt av det bästa märket.

Love Nilsson har tidigare vunnit Göteborgsvarvet, Lidingöloppet och Viktorialoppet på Öland samt massor av tävlingar från 600 meter och uppåt. Nu sprang han 5 800 meter för första gången.

– Oj vad trött jag är, men det var nära jag hann fatt vinnaren på slutet. Visst var detta kul, men jag vill alltid vinna, säger Nilsson, som tränar väldigt mycket.

Filippa Kardum fick håll, men höll ändå modet uppe och blev bästa tjej på den korta banan.
Foto: Bo Åkesson
Filippa Kardum fick håll, men höll ändå modet uppe och blev bästa tjej på den korta banan.

Filippa Kardum var både nöjd och lite besviken efter sina 25.31.

– Jag fick håll och var tvungen ta upp en sten i handen ett tag. Jag var lite seg hela tiden och har kanske tränat för mycket på slutet, men det var gott att vara bästa tjej, säger Kardum.

Jodå, Björn Östensson var bäst även i årets upplaga av Sylvesterloppet.
Foto: Bo Åkesson
Jodå, Björn Östensson var bäst även i årets upplaga av Sylvesterloppet.

Direkt efter starten på halvmaran stack Östensson i från och var över kilometern före i mål.

– Jag kunde hålla ett jämt hårt tempo hela tiden och jag är i fin form. Träningen fungerar väldigt bra och jag utvecklas hela tiden. Jag kommer flytta till Växjö nu och hoppas kunna få än bättre sparring av IFK Växjös duktiga löpare.

– I vinter blir det 1 500 och 3 000 meter inomhus för jag vill prova lite nytt. Jag kommer att springa för Ryssberget även framledes och Sylwesterloppet i Olofström är en självklarhet i planeringen, säger Östensson, som 12 januari tar läkarexamen.

– Jag vann min klass (M40), men av Östensson såg vi bara ryggen ett tag i början. Jag kunde hålla mitt tempo rakt igenom och passera några löpare efter 7.5 kilometer. Det var skönt med godkänd tid och vi siktar på lagguldet i Team Blekinge, säger tvåan Marcus Andréasson.

Marcus Andréasson, Team Blekinge, blev totaltvåa bakom omöjlige Björn Östensson.
Foto: Bo Åkesson
Marcus Andréasson, Team Blekinge, blev totaltvåa bakom omöjlige Björn Östensson.

Matilda Samuelsson, 20, såg tämligen oberörd ut, när hon tog sig i mål på 40.43. Gnistans Sandra Södergren, som vunnit flera gånger tidigare fick se sig besegrad denna gång.

 

Matilda Samuelsson trivdes i Olofström.
Foto: Bo Åkesson
Matilda Samuelsson trivdes i Olofström.

– Jag fick övertag direkt efter en bra start och jag har bra kondition och löpstyrka. I år har det blivit 90 kilometer i ultravasan, maratonlopp och sedan några halv och kvartsmaror. Jag har inget stort mål ännu, utan allt är bara för att det är skoj att springa, säger Samuelsson.

Dennis Asp har varit målspruta i flera fotbollsklubbar genom åren och sprang nu 5 800 meter för första gången.

– Tungt, men roligt och jag kommer säkert igen, men det är bättre att bara göra små ryck i straffområdet på fotbollsplanen, ler Asp.

På långa sträckan för motionärer vann Edvin Bergkvist på dagens tredje snabbaste tid, 40.05, och strax efter Erik Olsson, Näsum, 40.25. Fotbollsprofilen Adam Kaarle, Asarum, var sexa med 44.22. Förutom klasseger för länet i M40 genom Marcus Andréasson sprang Johan Porshult, Team Blekinge,  hen M50, Raimo Arvola, Olofström, M55, Jannike Åkesson, Team Blekinge, K35 och Charlotte Kihlbert, Team Blekinge K50+.

I lagtävlingen vann Team Blekinge med Marcus Andreasson, Jonatan Andersson, Mohammed Alsaed, Johan Porshult och Stefan Karlsson, med tiden 206.41 före Ryssbergets IK, 214.04.