Sport

RBK:s plan efter spelarflykten

Ronneby Artikeln publicerades

Tre nyckelspelare lämnade Ronneby BK efter säsongen. Ytterligare spelare försvann under pågående fjolårssäsong.

Hör tränare Pär Ekströms tankar inför division 3-spel 2018.

Jacob Bergström, som valde att ta chansen i Mjällby AIF i division 1, överöses med beröm från RBK-tränare Ekström.
Foto: Marcus Palmgren
Jacob Bergström, som valde att ta chansen i Mjällby AIF i division 1, överöses med beröm från RBK-tränare Ekström.

Jacob Bergström försvann till Mjällby AIF.

Carl Fagerström och Philip Comstedt återvände till Karlskrona UF.

Tre tongivande spelare i Ronneby BK de senaste säsongerna.

Utöver det har Alexander Calic valt spel i Listerby och David Göransson har inte bestämt sig för en fortsättning.

– Det är som det är. När det gäller Bergström så är det riktigt kul att han ger sig själv möjligheten på den nivån, han ska inte springa omkring här på Brunnsvallen, säger Pär Ekström.

Ronnebytränaren öser superlativ över den vasse anfallaren.

– Ett proffs. Jag måste hylla hans personlighet och ödmjukhet, där har mamma och pappa gjort ett fantastiskt jobb, vilken kille, det tycker jag att du kan skriva.

– När det handlar om Comstedt och Fagerström är det två spelare jag gärna hade sett i RBK i år, men jag förstår deras val. De bor i Karlskrona och spar restid när de valde spel i Kuf.

På pluskontot finns, just nu, Dennis Sabani, en ung och offensive mittfältare alternativt forward som närmast kommer från Jämjö men som tidigare funnits i FK Karlskronas organisation.

Pär Ekström brinner för att utveckla spelare.
Foto: Jonas Gustafsson
Pär Ekström brinner för att utveckla spelare.

Pär Ekström vet att det troligen krävs etablerade nyförvärv, en mittback och en målgörare, för att Ronneby ska undvika degradering från division 3.

Men han vet inte om det är rätt väg att gå.

– Mitt huvudsyfte under de två år som jag har varit tränare har varit att fokusera på utveckling, att vi ska spela en konstruktiv fotboll där individen utvecklas fotbollsmässigt.

– Är det värt att värva in spelare utifrån för att behålla division 3-platsen och vad är det som säger att vi måste värva. När spelare försvinner öppnas det hål och möjligheter för andra spelare att komma upp underifrån, att blomma ut.

Sedan en tid tillbaka har RBK försökt hitta en röd tråd från a-laget och nedåt i åldrarna.

– Vi har rivit murarna mellan grupperna och närmat oss varandra, nu jobbar vi tajt med lagen under a-laget. Vi jobbar efter samma utveckling, samma fysiologi, samma tekniska bas och någorlunda samma spelidé, säger ”Eken”, som han ofta kallas.

För att få kontinuitet så kommer Ekström att träna P18 (där Björn Bohlin nu basar) och P16 vardera en gång i veckan.

– Vi tänker långsiktigt och vill förbereda våra unga spelare i en bra miljö, det är de som ska trygga återväxten i föreningen och för vårt a-lag.

Redan under fjolåret var det flera egna, unga produkter som fick känna på a-lags- och division 3-spel, bland annat tre spelare födda 2001.

När RBK i torsdags körde igång försäsongsträningen fanns nya ungdomstillskott med, nu upplyfta i a-truppen; Anton Olsson, Johan Sand, Felix Holgersson, mv, samt Adam Mansåker.

– Jag har hållit på med fotboll i över 35 år och jag har aldrig varit i ett lag med så stark laganda som den vi har i RBK.

Kanske är det den som ska rädda (läs lyfta) laget under säsongen.