Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bosse Johnsson: Ridsporten skriker efter jämställdhet

Måndag igen, back in the saddle.
Tillbaka på jobbet alltså, inte på en häst.
Men jag skulle vilja ägna större delen av den här krönikan till ridsporten.
Bosse JohnssonSkicka e-post
Karlskrona • Publicerad 22 januari 2018
Bosse Johnsson
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Så här kul var det att sitta upp för första gången.
Så här kul var det att sitta upp för första gången.Foto: Staffan Lindbom

Först och främst, tack för all positiv respons jag har fått personligen men även via mejl, via sms och på sociala medier. Min artikel och Staffan Lindboms film när jag gjorde debut i sadeln har lästs och setts av många tusen runt om i Sverige.

Annons

Egentligen är det sjukt att artikeln kan ge sån uppmärksamhet. Jag, en halvfet (pondus vill jag gärna kalla det) medelålders sportjournalist, som rider för första gången och som bara håller med om att folkets röst på Peder Fredricson är helt i sin ordning.

Det visar på flera saker.

Ett, att frustrationen är stor mot alla de som nedvärderar ridsporten, de som efter Peder Fredricsons andra raka Jerringprisseger skrev saker som ”hästpassagerare”, ”lägg ned Jerringpriset”. ”Folket har valt, har alla de 288 000 som röstade på Peder fel?”, den frågan ställde Karlskrona-Lyckå RK:s verksamhetschef Kristina Printzlow. Frågan är berättigad, varför sån uppståndelse när det svenska folket valde.

Två, ridsporten, en av de riktigt stora sporterna i Sverige sett till utövare, är en maktfaktor. Där finns en enorm kraft och vilja hos alla de som håller på, från stalltjejen, till motionären och tävlingsryttaren. Tillsammans är de att räkna med.

Tre, av responsen att döma finns där även ett uppdämt behov av och en törst efter, att få synas, att få komma till tals och räknas på lika villkor i den mansdominerade sportvärlden.

Fyra, om jag talar för den lokala sportredaktionen Blekingesport, så skulle jag vilja påstå att vi behöver komma ridsporten närmare för att bättre förstå den/er. Vi som arbetar här kommer alla i grunden från bollsport och utan att vilja trampa några av mina medarbetare på tårna så tror jag att vi inte har tillräcklig kunskap om ridsport.

Här behöver vi er hjälp, för det är faktiskt inte heller så ofta ni hör av er när det händer saker i era föreningar eller ni är i väg och tävlar.Jag tar tacksamt emot tips på min mejladress bosse.johnsson@bltsydostran.se

På tal om tips, ridturen i torsdags följdes snabbt av nya ”prova på”-förslag.

Först blev jag på stående fot inbjuden att komma tillbaka till Karlskrona-Lyckå RK för fler ridlektioner, kanske i mansgruppen som de kör på måndagar hade passat extra bra.

Annons

Jag har sedan dess blivit inbjuden att testa jubo, curling och dessutom har förslagen haglat… issegling, parkour, truppgymnastik och MMA, den senare med motiveringen: ”Är MMA en riktig sport? Bosse Johnsson kliver in i buren för att reda ut begreppen”. Ett par sekunder med Alexander ”The Mauler” Gustafsson och ni hade inte behövt läsa fler artiklar från undertecknad.

Till sist lite om våra absoluta elitföreningar.

HIF Karlskrona sparkade under den gångna veckan tränaren Karl-Johan Lång. Rätt eller fel? Jag är inget fan av att sparka tränare, men något var tvunget att hända i HIF Karlskrona i jakten på nytt kontrakt. Jag vet att Kalle är seriös i det han gör så jag kan bara tänka mig hur besviken han är. Jag hoppas att HIF tar en kvalplats, spel i handbollsallsvenskan i en sprillans ny arena årsskiftet 2018/2019 hade varit b.

Karlskrona HK vann måstematchen hemma mot Mora, årets första seger i SHL. Jag tror inte att KHK kommer att nå ett formstarkt Rögle, men det är viktigt att få in självförtroende i truppen inför det stundande kvalspelet, som jag tror att det ändå kommer att bli.

Annons
Annons
Annons
Annons