Sport

Toppklubbarnas kritik kring Svenskfast cup

Blekinge Artikeln publicerades
Asarum IF, fotboll, till Elitettan, Stefan Ekstrand
Foto: LENA EHRING
Asarum IF, fotboll, till Elitettan, Stefan Ekstrand

Svenska Cupen har blivit ett skyltfönster för fotbollslagen i Sverige.

Men Blekinges främsta lag rasar mot Blekinge Fotbollsförbunds upplägg kring Svenskfast cup.

– De lyssnar inte på vår kritik, säger FK Karlskronas tränare Anders Torstensson.

Asrums damtränare Stefan Ekstrand och FKK:s Anders Torstensson har öppet visat sitt missnöje på sociala medier där bägge går hårt åt det upplägg som BFF har kring Svenskfast cup där vinnaren får en en biljett till Svenska cupen.

– Som upplägget är kring Svenska Cupen i dag så vill man ha chansen att vara med. Det finns intäkter att göra där när matcherna tv-sänds och man har möjligheten att möta ett allsvenskt lag, säger Torstensson.

Det som klubbarna vill ha en förändring på är det bonussystem där lagen från lägre divisioner får ha bonusstraffar innan matcherna börjar.

Anders Torstensson hade hellre sett att distriktslagen (division 4 till division 6) hade fått spela sig fram till en två platser för att sedan ingå i ett gruppspel med de resterande länslagen från svenskans serier där en final hade spelats om en plats i Svenska cupen.

Anders Torstensson.
Foto: LENA EHRING
Anders Torstensson.

– Då hade vi haft klart med flera träningsmatcher också i tävlingsform. Det hade varit rättvist dessutom. Så är det inte nu där lag under 45 minuter kan försvara sig till seger om man sätter sina straffar.

Torstensson har sedan tidigare lämnat sin förslag till förbundet.

Hur har responsen varit?

– Ljummen, så kan man nog sammanfatta det, pustar Torstensson.

Stefan Ekstrand tycker det blir fel att skicka länets nionde lag, Karlskrona UF, genom ett handikappssystem. KUF vann finalen i somras.

– Moderklubben FK Karlskrona kunde konkurrerat och tjänat viktiga pengar i ett gruppspel i Svenska cupen, säger Ekstrand.

Elitettanlaget Asarum kliver in i årets damcup på onsdag. Problemet är bara att klubben är på ett planerat träningsläger på Cypern. Trots att Ekstrand påpekat detta i månader har förbundet inte velat byta speldag.

– Vi har sedan vi såg denna krock i december erbjudit oss, att vi vill spela cupen, där vi är villiga att spela alla andra tisdagar/onsdagar under året utom den 21/3. Men tävlingskommittén i Blekinge har svarat likadant sedan i december. Nej det går inte att ändra.

Nu kommer förstaseedade Asarum ställa upp med ett F16-lag där dessutom Lörby och Ronneby kommer får skjuta straffar.

– Jag känner att vi är rejält bortdribblade i ärendet. Tävlingskommittén i BFF visar låg förståelse för lagen i de högre serierna och deras planering/behov, avslutar Ekstrand.

– Vi kan få så mycket mer attraktiva matcher i länet. Där måste vi hamna.