Sporten

Battaglia visar sin respekt för Sverige

Sporten Artikeln publicerades

Karlskrona HK mot Krif i morgon. Fullsatt arena, stämning och den svenska nationalsången. Titta noga på Karlskrona HK:s amerikan Bates Battaglia. Ingen visar ”Du gamla, du fria” sådan respekt som Battaglia.
– Det där är jag fostrad att göra, säger Battaglia.

Bates Battaglia har stått på mången blålinje och lyssnat på lika många nationalsånger, men där med– och motspelare börjar bli rastslösa när de sista stroferna närmar sig, där står Battaglia envist kvar tills den sista tonen klingat ut. I en del matcher har medspelare i Karlskrona HK redan hunnit ned till förlängda mållinjen innan sista versraden i ”Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden” klingat ut. Men inte Bates Battaglia. Han står där som han alltid har gjort.
– Jag har lärt mig att stå kvar hela sången. Det är så vi amerikaner gör. Hemma gör jag det av respekt mot mitt land. Här gör jag det av respekt mot Sverige.
Du har varit här en tid nu och har hunnit lyssna på den svenska nationalsången ett antal gånger, sjunger du med?
– Nej, nej! Så bra är inte min svenska.

Blekingesport punktmarkerade Battaglia i den första hemmamatchen i kvalserien mot Sundsvall för att i bild försöka visa att Battaglia och hans envisa kamp med att respektera den svenska nationalsången.
Och visst, Battaglia stod där hela nationalsången ut, men den här gången fick han också sällskap av kaptenen Jimmie Svensson och Andreas Elofsson. Battaglia, Elofsson och Svensson stod kvar, men några var betydligt mer rastlösa.
– Jag kan inte ha någon åsikt om hur mina lagkamrater agerar. Alla får göra som de vill, men för mig handlar det om respekt.
– I USA är ”The Star-Spangled Banner” mycket viktig. USA har varit i både världs– och inbördeskrig och för oss amerikaner handlar det om att visa respekt mot historien och soldaterna som deltog där. De gjorde mer för USA än vad jag gjort för USA på en hockeyrink och därför måste jag visa den respekten på något sätt.

Battaglia kan börja räkna ner efter en händelserik säsong i Sverige. Karlskrona HK tog sig till kvalserien och det innebar att Battaglias visit i Sverige blir några veckor längre.
– Jag visste när jag skrev kontraktet att säsongen kunde sträcka sig en bit in i april. Det är sju matcher kvar och vi måste komma in i matchen igen och spela som vi gjorde i de två första matcherna i kvalserien.
Om Karlskrona HK vill kommer Battaglia mer än gärna tillbaka till hösten.
– Men det är en lång sommar innan dess. Mycket kan hända.
Hur som helst, Bates Battaglia har gillat läget.
– Bra lag, bra killar, en vacker stad och en bra erfarenhet för mig. Jag kommer gärna tillbaka.