Sporten

Bemötandet betyder allt

Sporten Artikeln publicerades

Vad har säkerhetsteknik och Karlskrona HK gemensamt?
Fråga studenterna Mikael Ljungqvist Lavhammar och Markus Höglund.
De vet.

De båda har helt enkelt vigt sju veckor åt att plocka fram en riskanalys till den allsvenska föreningen som ett led i utbildningen på Blekinge Tekniska Högskola. Det handlar om hur säkerheten i Telenor arena fungerar under högriskmatcher och i samband med Djurgårdsmatchen i förra veckan passade duon på att presentera sina idéer.
– Vi har bland annat skickat ut enkäter till samtliga klubbar i allsvenskan, till deras säkerhetsansvariga och till supportrarna, berättar Ljungqvist Lavhammar.
Ur materialet har en del synpunkter inhämtats och tillsammans med de egna idéerna är analysen klockren.
– Bemötandet är A och O, säger Höglund.
Johan Lindgren, en av kuggarna i KHK:s säkerhetsmaskineri kring matcherna, nickar belåtet.
– Precis vad vi jobbar med, säger han. Aggressivitet ska bemötas med vänlighet och lugn. Vi ska dämpa känslorna istället för att egga på.
Matchen mot Djurgården var ingen högriskmatch. De sex ordningsvakterna samt två supporterpoliser fick en relativt lugn resa.
– Vi har haft färre incidenter i år jämfört med förra säsongen, säger Lindgren och prisar säkerhetschefen Anders Bohlin som gjort ett styvt jobb.

Mikael Ljungqvist Lavhammar och Markus Höglund har haft ett tätt samarbete med Bohlin och kikat på regelverket kring hockeymatcher på elitnivå.
– Man delar upp det i före, under och efter matchen, förklarar de båda.
– Före matchen visiteras bortasupportrarna och det är viktigt med egen ingång och att det finns bra belysning. Under matchen är det såklart bemötandet från vakterna som är viktigt. Skulle det hända något kan de dokumentera med en mobilkamera istället för att klubben ska lägga dyra pengar på en massa kameror i arenan.
– Efter matchen kanske man kan bjuda på en korv till bortasupportrarna om de förlorat. Ni har väl hört talas om Ikeasyndromet?

Vi anar att det handlar om att en femkronorskorv genast får dig att glömma den massiva summan som du just spenderat hos möbeljätten.
BTH-duon tänker likadant. Får du en korv i näven kanske du glömmer bort raseriet som kokar efter en förlust.
Klubbchefen Mats Johansson var nöjd med kartläggningen.
– Det finns en övertro på att spärra in supportrar och publik. Erfarenheten säger oss att bemötandet betyder allt. Det är det absolut viktigaste.
– Här har vi egen kiosk och egna toaletter till gästerna. De ska känna sig välkomna.
Hur kommer det sig att ni valde KHK som samarbetspartner?
– Vi ville ha ett minne härifrån och Karlskrona förknippas med hockey, säger Ljungqvist Lavhammar och Höglund. Det kändes rätt.
Lagom till sommaren är de båda färdiga med utbildning på säkerhetsprogrammet. Om inte...
– Vi hoppas verkligen att det blir ett påbyggnadsår så det blir en kandidatexamen. Det kommer att finnas stora förutsättningar för att jobba med att skapa säkerhet i framtiden – inom alla områden.