Sporten

Far och son Brajic laddar för NM

Sporten Artikeln publicerades

När Nordiska mästerskapen i karate startar i helgen har Centrum Karateklubb Sölvesborg ett par fingrar med i spelet.
Far och son Brajic.
General managern och kadetten.

14-årige Sebastian är ett av de svenska medaljhoppen i kumite (fajt) och pappa Dejan basar över hela den svenska landslagstruppen.
I våras sökte han – och fick – tjänsten som General manager för det svenska karatelandslaget, en tjänst som sträcker sig fram till och med VM 2014.
– Under mig har jag tre förbundskaptener. Mitt arbete blir som intensivast under större tävlingar, men det är ingen heltidstjänst, säger Dejan Brajic.
46-åringen från Kristianstad har själv en lång landslagskarriär bakom sig och har de senaste tolv åren suttit i förbundsstyrelsen.
– Men i samband med att jag fick jobbet som General manager avsade jag min styrelseplats.
Dejan Brajic är chefstränare i de två systerklubbarna Centrum Karateklubb Sölvesborg och Kristianstad och det är mellan de två klubbarna far och son delar sin träningstid.
– Vi tränar två dagar i veckan på respektive ort.
Det NM som börjar på lördag i Kristianstad arrangeras under WKF-flagg, alltså World Karate Federation, den stora samlande organisationen.
– Här samlas alla olika karatestilar. Vi i Centrum KK Sölvesborg tränar Shotokan, berättar Dejan Brajic.
Sonen Sebastian Brajic är ett av de svenska medaljhoppen i den 44 personer stora landslagstruppen. Som förstaårskadett kommer 14-åringen till NM med två SM-guld i bagaget. I fjol vann han såväl Shotokan-stilens SM samt WKF.
– Med rätt lottning kan det gå bra. Europamästaren, en estländare, är med i samma klass och Sebastian har förlorat de senaste två mötena mot honom. Men vi har jobbat med vissa detaljer som förhoppningsvis ska ge effekt om de möts igen. Men den här killen är inte Europamästare utan anledning ?
Totalt deltar sju länder i NM: Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Estland och Lettland. I NM i fjol i Tammerfors blev Danmark bästa nation men Brajics Sverige är berett att ta upp kampen.
– Vi ska kunna utmana.