Sporten

Karateguru besökte Karlskrona

Sporten Artikeln publicerades

En av världens högst graderade karateinstruktörer har besökt Karlskrona.
– Karaten i Sverige håller väldigt hög klass, säger japanen Sadashige Kato.

Kato har besökt Sverige under de senaste 20 åren, men det var tio år sedan karateinstruktören var på en liknande turné.
I måndags besökte han Seiran Shotokan karateklubb Karlskrona när de anordnade en träningskväll i Vedebyhallen. Innan Katos besök i Karlskrona hade han varit i Gislaved och Hässleholm.
– Det är jättestort att han har kommit hit. Han är den förste japanske instruktören som besökt Karlskrona. Dessutom är han av de bästa i världen, säger Paula Casadei, som är huvudinstruktör i Seiran Shotokan karateklubb Karlskrona.
Och det var inte vilken japan som helst som var på plats i Karlskrona. Kato, som har titeln Sensei Shikan, vilket betyder att han är en av världens mest erkända karateinstruktörer. Han är med sitt svarta bälte 9 Dan en av världens högst graderade instruktörer. Frågan är då vad han tycker om svensk karate?
– Mycket bra. Den håller hög klass. Ni är ju vikingar här i Sverige, säger Kato och skrattar.
Kato hade under kvällen två träningspass. Först för nybörjare och de som hade upp till grönt bälte. Och det andra var för de som hade blått– upp till svart bälte.
Träningskvällen lockade runt 60 utövare, där både barn och vuxna fanns med.
– Det gick över förväntan. Vi hade deltagare med från bland annat Helsingborg och Hässleholm. Kvällen blev lyckad, säger Casadei.
Seiran Shotokan karateklubb Karlskrona är Sveriges yngsta klubb som är ansluten i organisationen TSKO (Traditional Shotokan Karate Organisation). I Sverige har organisationen runt 900 medlemmar, där runt 400 finns i södra Sverige. En stor del av de 400 finns i Karlskrona.
– Föreningen bildades för ett och halvt år sedan och medlemsantalet har ökat hela tiden. Det har varit stort intresse. Just nu är vi runt 80 medlemmar från allt mellan sju till 50 år. Det är ett härligt go i föreningen säger Paula Casadei.