Sporten

Kvalhjältarna i Högadal träffas igen

Sporten Artikeln publicerades

Ett allsvenskt fotbollslag från Blekinge.
Det är stort i dag, men det var ännu större för 50 år sedan.
Den 15 oktober 1961 säkrade Högadals IS från Karlshamn en plats i högsta fotbollsdivisionen genom att på bortaplan i kvalet besegra GIF Sundsvall med 4–2.
– Just i det ögonblicket förstod vi nog inte hur stort det var, men ganska snart fick vi reda på det, säger vänsterhalven, som det hette på den tiden, Kjell Persson.

Sju av de spelare som fanns på plan på anrika Idrottsparken i Sundsvall den här söndagseftermiddagen för 50 år sedan finns fortfarande i livet. Sex av dessa plus Jonny Karls-son,som missade kvalet på grund av en skada, lyckades Blekingesport samla för att prata fotbollsminnen, och då speciellt minnen från kvalkampen i Sundsvall.
– Minns ni flygvärdinnan?, är det första målkungen Lars Lindqvist frågar sin gamla kompisar.

Kunde blivit handboll
Han är förstås mer känd som ”Bambis”, målare till yrket och på fritiden den målfarligaste spelaren i den vinröda elvan och den enda som fick chansen att dra på sig den blågula a-landslagströjan.
– En skräckupplevelse. Jag har aldrig varit så nervös som när jag stod på Parken i Köpenhamn och jag saknade mina HIS-kompisar, säger ”Bambis” som kunde missat hela fotbollskarriären om IFK Karlskrona hade hört av sig.
– Jag tyckte nästan handboll var roligare än fotboll och provspelade för Karlskrona, men sedan blev det inte mer.
Men, det här skulle ju handla om det allsvenska fotbollskvalet mot Sundsvall, så raskt tillbaka till – flygvärdinnan. Jodå, det var fler än ”Bambis” som kom i håg?

Eget flygplan
Efter den inledande kvaltriumfen hemma mot Öster, 5–0, chartrade Högadal ett eget flygplan till borta-matchen mot Sundsvall. I vanliga fall åkte laget oftast tåg till bortamatch-erna, men med tanke på avståndet blev det den här gången flyg.
Upp på lördagen, övernattning på anrika Hotell Knaust i Sundsvall, match på söndagen och sedan hem igen.
– När vi kom till Kallinge var där överfullt med folk. Sedan blev det bussresa till Karlshamn och där var hela torget fullt med människor sent på söndagskvällen, minns Natan Ingvarsson.

Kvaljokern
Natan Ingvarsson blev något av Högadals kval- joker. Det var inte alls ”Bambis” som gjorde flest mål i kvalet, utan Natan.
– Sex mål av de tolv. Jag undrar om någon gjort fler mål i en allsvensk kval- serie, säger Ingvarsson med glimten i ögat.
Och vilket av målen som var viktigast är han och de andra gamla HIS-spelarna helt ense om. 1–3 i mitten av andra halvlek mot Sundsvall var troligen helt avgörande för det allsvenska avancemanget.
– Vi gjorde ingen bra match i Sundsvall. Matchen mot Öster var den bästa den säsongen, men mot Sundsvall var vi illa ute, erkänner ”Bambis” Lindqvist.

Oväntad variant
Själv snubblade han in 0–2 i början av andra halvlek, men efter en reducering av Sundsvall pressade hemmalaget för en kvittering. Ett av få HIS-anfall utmynnade i en frispark. ”Bambis” stod beredd och Sundsvallsförsvaret räknade med skott från skyttekungen. Då kom en icke inövad variant.
– De räknade med skott och lämnade därför Sune (Jönsson) omarkerad utanför mig och jag rullade bollen till honom.
– Jag fick den och tittade upp och såg att Natan (Ingvarsson) rusade fram omarkerad inne i straffområdet, berättar Jönsson.
Bollen träffade Ingvarssons panna och matchens snyggaste fullträff var ett faktum.
– Jag hade fått för mig att Sune pricksköt mig i huvud-et, men på den här bilden syns det ju klart och tydligt att jag verkligen menar att nicka, säger Natan skrattande när han tittar i ett gammalt tidningslägg.

Lokalt lag
Högadals bedrift att nå allsvenskan blir ännu större av att det nästan bara var grabbar från Karlshamn och omkringliggande orter som spelade i laget. Målvakten Sven-Erik Bergström hämtades från Kalmar men hade sitt ursprung i Lyckeby och 1959 värvades Sune Jönsson från Tollarp. Vänsteryttern som var extremt enfotad, vänstern, men som nära nog var omöjlig att ta bollen ifrån.
– Jag minns vilken skillnad det var att komma från Tollarp där vi hade ett par hundra åskådare på matcherna till Vägga där det var ett publikhav.
Hemmamatchen mot Öster i kvalet lockade 14 564 åskådare en lördageftermiddag kl.14.00. På den tiden var det skolgång på lördagar, men skolorna stängde för att ungdomarna skulle få chansen att se sina idoler. Bilköerna ringlade från Mörrum i väster och Hällaryd i öster längs den gamla riksvägen.
– Vi hade en underbar publik, men den var ofta tyst – förutom när det blev mål förstås, säger ”Bambis” som under årens lopp gav publiken många orsak-er att jubla.

Kamratgäng
Han var med om att spela HIS från division 4 till allsvenskan. Egon Svensson var steget värre. Han har spelat med Högadal i alla serier från division 5 till allsvenskan.
– Vi var ett härligt kamratgäng, vi agerade som ett lag och vi hade flyt i de matcher där vi inte spelade bra.
Det är spelarnas förklaring till undret som skedde för 50 år sedan och som fortfarande lever kvar i mångas minne.
– Många äldre personer kan fortfarande stoppa en på stan och prata om den tiden, säger Sune Jönsson.
Själv går han sällan på fotboll, men ser matcher på tv.
– Det var roligare och öppnare fotboll förr. I dag är det alldeles för mycket taktik, säger vänsteryttern som även gjorde allsvenska säsonger för Helsingborgs IF innan han återvände till Karlshamn och Högadal.
Av övriga spelare från den tiden är det Jonny Karlsson som mest går på fotboll.
Kjell Persson och Natan Ingvarsson följer Mjällby, Torsten Åkesson följer spanska ligan på tv och ”Bambis” Lindqvist finns på Vägga när barnbarnet Karl Lindqvist och hans IFK spelar.