Sporten

"Petjo" kör endurance-VM 2012

Sporten Artikeln publicerades

Anders ”Petjo” Lilja kör tillsammans med engelske Tom North endurance-VM 2012 för svenska Union Racing.
Efter flera tävlingar i Europa blir klassiska 24-timmarsloppet på Le Mans finalen för dem.

Efter ännu en säsong i svenska superbikeklassen och ett silver i Superbike Challenge kände Anders ”Petjo” Lilja att han behöver en nytändning. När svenska Union Racing ville ha hjälp att testa sin Honda, i stort identiskt med den ”Petjo” kört i år, ställde han upp. Testerna gick bra och ”Petjo” körde även en tävling i Frankrike för dem.
”Petjo” fann sig till rätta i stallet, man hade samma inställning och när planerna för 2012 tog form tackade blekingen ja till att köra för dem.
Union Racings planer är att 2012 köra både VM och Skandinaviska mästerskapet i endurance (6-timmarslopp). Målsättningen är att vinna det Skandinaviska mästerskapet och använda dessa tävlingar som förberedelser för VM-satsningen.
Nuvarande VM-planer är att köra två 8-timmarslopp i Europa, kalendern är inte helt klar, och 24-timmarsloppen i tyska Orschersleben och franska Le Mans. Tom North och Petjo är ordinarie föraruppsättning för 6- och 8-timmarsloppen. I 24-timmarsloppen förstärker man med troligen en förare, kanske två.
Stallet kommer att ha två BMW S1000rr, kostnad 500 000 kronor styck, och personal på upp till 17 personer exklusive förare ute på tävlingarna.
Tom North har SM-medaljer i 250 racer och fem EM-säsonger i samma klass och ”Petjo” har flera mästerskapsmedaljer med en SM-titel i superbike som toppnotering, det är alltså en storsatsning och förare med massor av rutin.