Sporten

Sölves historiska fullträff

Sporten Artikeln publicerades

Tio mil sydväst kämpade Malmö FF och Helsingborgs IF om de allsvenska poängen.
På Svarta Led skrevs en helt annan derbyhistoria.

Självklart tänker vi på drabbningen mellan Sölve BK och FK Sölvesborgs United i västra sexan.
Det usla vädret till trots bjöds det på småmysig fotboll. Matchen vann hemmalaget.
– Första gången som vi slår United i en seriematch, konstaterar Sölvetränaren Magnus Berg med ett lagom brett leende.
– Och jag måste säga att det var fullkomligt rättvist, kontrar Unitedtränaren Tomas Bonli, stor i nederlaget.
Snälla ord mellan de båda. Lika snällt var det på planen och det märktes att det fanns gott om kamrater i de båda lagen.
Bitvis kändes det lika gemytligt som kring Bengt Janssons korvgrill vid Sölves klubbstuga, en bit från planen. Rutinerade Jansson hade som vanligt tagit cykeln från hemmet i Mjällby och såg till att de hungriga fotbollsåskådarna fick i sig en grillad med bröd under halvtidspausen.
– Fast jag säljer inte lika mycket här som på Sweden Rock, skrattar korvspecialisten och håller samtidigt koll på glöden.
– Då drar vi in 70 000 kronor på fyra dagar!
Tillbaka till matchen. Sölve hade ett piggt passningsspel, men förtvivlat svårt att skapa målchanser. Gästerna hoppades knoppa in ett mål på någon fast situation med forne elitspelaren Marcus Senften i spetsen, men hade liksom gänget på andra sidan planhalvan svårt att få till det.
Johan Knese, kortast på planen och utrustad med ett vasst tillslag, avgjorde derbyt med ett lurigt studsande skott – som gjort för regnblöta planer. Storspelande målvakten Kristofer Rasmusson fick ge slaget förlorat och släppte bollen under sig – elva minuter innan eminente rättsskiparen Adam Nilsson blåste i pipan för sista gången.