Sverige & Världen

Han var farbrorn som inte ville vara stor

Kultur Artikeln publicerades
"Det är svårt att tänka sig ett bättre arbete än att träffa Gösta Ekman regelbundet", säger Klas Gustafson som skrivit en biografi om Gösta Ekman.
Foto:Cato Lein
"Det är svårt att tänka sig ett bättre arbete än att träffa Gösta Ekman regelbundet", säger Klas Gustafson som skrivit en biografi om Gösta Ekman.

– Han var en som inte gjorde sig märkvärdig. Han gjorde sig inte stor.

Så förklarar författaren Klas Gustafson valet av titel – "Farbrorn som inte vill va' stor" – till sin biografi över Gösta Ekman som kom ut 2010.

Under ett års tid träffade journalisten Klas Gustafson regelbundet Gösta Ekman.

– Han var en underbar intervjuperson. Det är svårt att tänka sig ett bättre arbete än att träffa Gösta Ekman regelbundet, säger Klas Gustafson till TT.

Gösta Ekman var berättarröst i den animerade serien "Farbrorn som inte vill va' stor", vilket alltså blev titeln på biografin.

– Han var väldigt farbroderlig till sin natur, men också en som inte gjorde sig märkvärdig. Han gjorde sig inte stor. Han hade en ödmjukhet gentemot sin person och sin publik säger Klas Gustafson.

Gösta Ekman hyste också "en väldig kärlek till sitt yrke och till dem han arbetat tillsammans med, både framför och bakom kameran och scenen".

Klas Gustafson fick promenera omkring på Stockholms gator och lyssna på Gösta Ekmans fantastiska berättelser och hans behagliga röst.

– Det var väldigt roligt att se all den kärlek som strömmade emot honom från folk som vi mötte.

Ibland var det väldigt diskret, en uppskattande blick och ett leende.

Gösta Ekman var själv medveten om att han var omtyckt.

– Han sög åt sig och var väldigt glad över att han var ihågkommen och över att han betydde någonting.

Men kändisskapet var från början inte helt enkelt.

– Han ingick i en kedja av kända film- och teaterskådespelare och särskilt i ungdomen var det inte så lätt för honom. Det var ju som ett ok han bar. Man skulle kunna säga att det var dumdristigt av honom att själv ge sig in i det, säger Klas Gustafson.

Men Gösta Ekman med sin stora bredd kom att hävda sig mycket väl mot far, demonregissören Hasse, och farfar Gösta, den hyllade aktören.

Frågan är hur han kunde vara både så otroligt rolig och så djupt gravallvarlig. Klas Gustafson anser att det var Gösta Ekmans stora allvar som gjorde honom lyckad även som komiker.

– Det här med att vara rolig på scen eller rolig på film, det är ingenting man skojar bort, utan han tog det på största allvar.

Fakta

Lyfter fram två prestationer

Klas Gustafson vill särskilt lyfta fram två av Gösta Ekmans skådespelarinsatser.

"Den ena är Papphammar, för det var Gösta Ekmans egen skapelse och innehöll så mycket av hans eget kynne. Han fyllde figuren med sina egna erfarenheter och sin egen personlighet och Papphammar var också det han var gladast över att ha gjort. Det andra var rollen i Picassos äventyr. Det är en film som jag tycker att alla borde se om en gång om året".

Källa: Intervju med Klas Gustafson, författare till biografin "Gösta Ekman, farbrorn som inte vill va' stor.

Visa mer...