Sverige & Världen

"Ubåts-Kalle" har avlidit

Karlskrona Artikeln publicerades
Karl Andersson var den förste som gick ombord på U137. Han blev 85 år.
Foto:Andreas Blomlöf
Karl Andersson var den förste som gick ombord på U137. Han blev 85 år.

Kommendör Karl Andersson i Karlskrona har avlidit. Karl Andersson blev känd för hela svenska folket 1981 när den sovjetiska ubåten U137 gick på grund i Gåsefjärden.

Den dåvarande kommendörkaptenen var den förste som gick ombord på U137. Han fick sedan göra det flera gånger dagligen för utfrågningar för Sveriges räkning, totalt blev det 25 gånger. Hans uppfattning var efteråt att besättningen talade sanning, att de navigerat fel, och han uteslöt inte att de var berusade.

– Ju mer jag lärde känna dem desto mer kände jag att de var helt tappade bakom en vagn. Jag bedömer att de inte var några elitsoldater, sade "Ubåts-Kalle" i en intervju med Sydöstran 2006.

I samma intervju berättade Karl att han väldigt trött på U137.

– Jag slängde på luren när de ringde från ett morgonprogram på tv och ville att jag skulle sitta i deras soffa och tycka.

En av dem som sörjer Karl Anderssons bortgång kommendör är Björn Hamilton som var fartygschef på ubåten Neptun under tiden för U137-händelsen.

– Det här var ett väldigt hastigt och tråkigt besked som jag nåddes av. Jag träffade Kalle för inte alls så länge sedan, och då var han vid god vigör, säger Björn Hamilton tills Sydöstran.

– Jag kommer minnas en god kollega och jag hade alltid trevligt i hans sällskap. Nu går tankarna till Kalles familj.

Karl Andersson blev 85 år.