TT-Ekonomi

HQ i konkurs - pekar på rättskostnader

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

HQ AB begärs i konkurs. I förlusten i skadeståndsmålet mot den tidigare ledningen döms bolaget att betala stora rättegångskostnader - och det kommer de inte att kunna få in kapital till, enligt styrelsen.(TT)

Styrelsen för HQ AB har lämnat in ansökan om att försätta bolaget i konkurs och Stockholms tingsrätt har fattat beslutet.

Detta görs "sedan det blivit uppenbart att förutsättningar saknas att få in nödvändigt kapital. . .för att säkerställa motparternas rättegångskostnader", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

I samband med beslutet avnoteras bolaget också från Aktietorget. Aktien i HQ AB har sedan den 14 december 2017 varit handelsstoppad, uppger Aktietorget.

HQ drev nyligen ett skadeståndsmål å aktieägarnas vägnar mot bland andra HQ Banks grundare Mats Qviberg, som krävdes på 3,2 miljarder kronor.

I stället dömdes bolaget att betala rättegångskostnader på 260 miljoner kronor. Med de egna rättegångskostnaderna uppgår den totala notan till 450 miljoner kronor, rapporterar Dagens Industri.

HQ hade först planerat en nyemission efter årsskiftet för att få in pengar. Tidigare i veckan meddelade de också att domen skulle överklagas, men det är nu inte möjligt i och med konkursbegäran.

Motparterna i tvistemålet har däremot möjlighet att stämma bolagets aktieägare för att få ut pengarna. Mats Qviberg har tidigare sagt till Svenska Dagbladet att han inte tänker stämma någon.

Men de andra kan, om de vill, försöka luta sig mot en dom i Högsta Domstolen, skriver SvD. Den slår fast att aktiebolag inte kan driva ärenden till domstol och sedan komma undan rättegångsnotan genom en konkurs.

Stockholms tingsrätt har enligt HQ:s pressmeddelande förordnat advokaten Bill Kronqvist till konkursförvaltare.