TT-Feature

"Jag hatar alla filmer jag gjort"

TT-Feature Artikeln publicerades

Varje år kommer Woody Allen med en ny film ­- och varje film återfinns på någon av världens mest prestigefyllda filmfestivaler. Men den snart 80-årige regissören vägrar att låta sina filmer tävla. Orsaken är enkel. - Jag tycker inte att man kan säga att en film är bättre än någon annan.(TT)

– Jag tycker inte att man kan säga att en film är bättre än någon annan. Varför skulle en slumpvis utvald jury kunna bestämma vilken som är bäst?

Därför har Allen aldrig varit med i tävlingen på någon av de festivaler hans filmer deltagit i. Han nöjer sig med att visa sin film, ge intervjuer om den och sedan omedelbart fortsätta arbetet med nästa film. Han har många gånger sagt att när en film är färdig så ser han aldrig någonsin om den ­ så nu Sverigeaktuella "Irrational man" har redan hamnat på hans hylla över passerade jobb.

– Jag hatar alla de filmer jag gjort. Ingen har blivit bra, och om jag skulle se om dem, skulle jag bara se alla misstag jag har gjort. Det enda som står mellan mig och att göra någonting stort är jag själv.

Planerar ett mord

I "Irrational Man" möter vi Joaquin Phoenix som en deprimerad, hårt drickande filosofiprofessor. Han kommer till ett litet universitet, där han inleder relationer med både en gift äldre kvinna (Parker Posey) och en ung student (Emma Stone). Hans livströtthet börjar försvinna när han får för sig att han ska begå ett mord och börjar planera för det perfekta brottet.

– Emma Stone hade jag arbetat med i "Magic in the moonlight", och hon fungerar i vad som helst. Hon är ung och vacker och kan spela vad som helst, säger Woody Allen och fortsätter:

– Jag hade hört talas om Joaquin, och hade hört rykten om att han skulle vara besvärlig att jobba med. Men det var han inte. Han var oerhört vänlig och snäll och förstår inte hur bra han är. Så jag fick slita med att förklara för honom att nej, den där tagningen var inte alls dålig, den var bra.

Stjärnspäckad ny film

Efter "Irrational man" har Allen börjat filma en (som vanligt) ännu inte döpt film och den är (som vanligt) stjärnspäckad: Blake Lively, Kristen Stewart, Jesse Eisenberg, Steve Carell med flera. Han har också gett sig in på att skriva och regissera en tv-serie i sex delar för Amazon, något han inte riktigt verkar veta om han ångrar eller inte.

Och så har vi den ur svensk synvinkel eviga frågan: När ska han filma i Stockholm? Han ler.

– Så fort jag hittar en historia som passar Stockholm. Det måste vara en berättelse som känns organisk för Stockholm. Det får inte vara en story som kan utspelas var som helst.

Jonas Feinberg på Filmregion Stockholm-Mälardalen, säger till TT:

– Vi hade möte i Cannes i våras med en av Allens närmaste medarbetare och vi hade bra samtal om filmande i Stockholm. Det finns ett ömsesidigt intresse av att fortsätta processen.