Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Näbbig snåljåp fyller 70

Stormhatten av för världens rikaste (och snålaste) anka. För 70 år sedan såg Joakim von Anka dagens ljus för första gången. Men enligt tecknarlegendaren Don Rosa är Farbror Joakim inte alls girig - bara "lite försiktig" med pengar.(TT)
Publicerad 21 november 2017

Det var i äventyret "Jul på Björnberget" ("Christmas on Bear Mountain"), som publicerades i december 1947, han gjorde entré. En snål och direkt elak släkting till Kalle Anka som besökte Björnberget tillsammans med sina tre systersöner Knatte, Fnatte och Tjatte.

Det var Kalle Anka-tecknaren Carl Barks som skapade Joakim von Anka och satte honom i en saga baserad på Charles Dickens "En julsaga" (med girigbuken Ebenezer Scrooge i huvudrollen). Följaktligen gav Barks honom förnamnet Scrooge och det skotskklingande efternamnet McDuck, som på svenska förvandlades till "von Anka".

Annons

Mindre otrevlig

””

Han är den som - utöver Carl Barks - är mest känd för sin tolkning av Joakim von Anka. Och nu, lagom till jubileet, återutges de numera klassiska äventyr från början av 1990-talet där Don Rosa ytterst detaljerat berättar om Joakim von Ankas tidigare, okända, liv. Hur denne började som en fattig skoputsarpojke i Glasgow och sedan arbetade sig över Atlanten där han skapade sin första förmögenhet tack vare det guld han hittade i Klondike.

Amerikansk dröm

Den som tycker att Joakim von Anka på så sätt förkroppsligar den amerikanska drömmen tolkar historien helt rätt, enligt Rosa.

””

Men till skillnad mot vad många tror är Joakim von Anka vare sig snål eller girig, åtminstone inte enligt Don Rosa.

””

Inbitna ankister brukar jämföra Don Rosa med Carl Barks som "en av de främsta". Men där Carl Barks teckningar var stilrena och till synes "enkla", är Don Rosas fulla av detaljer och information, inte sällan mycket verklighetstroget återgivet.

Fick nog

””

Genom åren har han sett sina alster misshandlas av ett otal klåfingriga redaktörer. För tolv år sedan fick han nog och slutade.

””

Det är först nu, när han har slutat teckna, som han tycker sig ha fått den kontroll han vill ha. Åtminstone i de fall när hans alster publiceras signerade.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons