TT-Inrikes

Domstol stoppar IOGT-NTO:s säljmetoder

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Patent- och marknadsdomstolen har beslutat att IOGT-NTO omedelbart måste upphöra med de metoder som deras säljare har använt sig av vid försäljning av lotter under namnet Miljonlotteriet.(TT)

Konsumentombudsmannen (KO) stämde nykterhetsorganisationen i december sedan många konsumenter råkat ut för påstridiga telefonförsäljare.

– Vi är glada att domstolen har delat vår bedömning att det är väldigt allvarliga överträdelser. Just när det gäller spel ska det vara måttfullhet i marknadsföringen och det här är långt över vad som är måttfullt, säger Carolina Andersson, processråd på Konsumentombudsmannen (KO).

Vite hotar nykterhetsorganisationen

Säljarna ska bland annat ha påstått att den uppringda hade pengavinster att hämta ut och att det inte rörde sig om någon försäljning eller prenumeration. De uppringda fick därefter fakturor på ett abonnemang med lotter, trots att de sagt att de inte ville beställa något.

Om föreningen bryter mot något av de sju förbud och krav som domstolen listar hotar ett vite om tre miljoner kronor, per punkt. Beslutet är interimistiskt och gäller direkt och fram till dess att målet har avgjorts av domstolen.

– Eftersom det är så systematiskt i deras säljmanus måste de ju i princip stoppa sin telefonförsäljning och göra om det mesta från grunden annars riskerar de det här väldigt höga vitet, säger Carolina Andersson.

TT: KO anser alltså att man måste stoppa lotteriet?

– Ja, de måste ju i alla fall ändra i manuset rejält och lägga om hela sin försäljningstaktik. Hur de ska lösa det, får ju stå för dem, säger Carolina Andersson.

Överskott på 120 miljoner kronor

I samband med att KO stämde organisationen i december, och då yrkade på att IOGT-NTO ska betala en marknadsstörningsavgift på 10 miljoner kronor, sade organisationens generalsekreterare Peter Moilanen till TT att man kommer man att fortsätta med lotteriet som står för runt 75 procent av organisationens intäkter. Moilanen sade också att överskottet från lotteriet har varit cirka 120 miljoner kronor årligen.

Angående det nu aktuella beslutet är IOGT-NTO fåordigt. Organisationens pressekreterare Johnny Foglander skriver i ett sms till TT:

"Vi är besvikna över det här utslaget, men nu inväntar vi resultatet på den juridiska processen."