TT-Inrikes

Fentanyl snart dödligaste drogen

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Nätdrogen fentanyl är på väg att gå om heroin som den dödligaste drogen i landet, uppger P4 Östergötland. Fentanyl finns i flera varianter och beredningsformer, bland annat som nässpray, och har ökat kraftigt sedan det dök upp på marknaden för omkring tre år sedan.(TT)

Fentanyl finns i flera varianter och beredningsformer, bland annat som nässpray, och har ökat kraftigt sedan det dök upp på marknaden för omkring tre år sedan.

– Det man kan se nu är att sedan 2015 har antalet dödsfall orsakade av olika fentanyler ökat. Räknar man in cyklopropylfentanyl från 2017 skulle prognosen vara att det faktiskt är fler som dör av fentanylöverdoser än heroin, säger Robert Kronstrand, toxikolog på Rättsmedicinalverket.

De första dödsfallen av fentanylanaloger rapporteras under 2015 och sedan dess har de ökat kraftigt, från 34 2015 till 74 till och med november 2017. Samtidigt har dödsfallen orsakade av heroin minskat.

I december narkotikaklassades ytterligare en fentanylvariant - cyklopropylfentanyl - och om de dödsfallen räknas in för 2017 verkar det som om fentanyl tar över topplaceringen som den dödligaste drogen.

– De här drogerna ökar vår narkotikarelaterade dödlighet avsevärt, säger Robert Kronstrand.

Fentanyl är ett smärtlindrande läkemedel. Fentanylanaloger är kemiska variationer på fentanyl med liknande effekt.