Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nätmobbningen tar inte sommarlov

Sommarlov - en paus från skolan och vardagslivet. Men nätmobbningen tar inget sommarlov. För den som är utsatt finns ingen fristad när alltmer av ungdomars sociala liv finns på nätet. Malin Engelbrektsson i Uddevalla blev utfryst och mobbad under hela sin tonårstid.(TT)
Publicerad 16 juli 2015

Malin Engelbrektsson i Uddevalla blev utfryst och mobbad under hela sin tonårstid. Nu, när hon är 20 år, har allt blivit bättre, och hon är inte längre utsatt. Hon har skrivit en bok om mobbning, och föreläser i skolor för att hjälpa till att stoppa det som förgiftar så många ungas liv.

””

För att hitta kontakter utanför skolan var hon ute på sociala medier på nätet. Där fick hon kontakt med en person som först blev hennes vän.

””
Annons

Kommer inte undan

Mobbning via nätet eller telefonen är nästan värre än den som sker ansikte mot ansikte i skolan, tycker hon.

””

Organisationen Friends, som verkar mot mobbning, gör varje år en enkätundersökning om nätmobbning. I den senaste från i mars i år svarade 8 procent av flickorna och 4 procent av pojkarna att de blivit kränkta via mobil, dator eller surfplatta under det senaste året.

””

Sociala livet på nätet

Bris bekräftar att nätmobbningen inte tar semester. På hjälptelefonen är samtalen ungefär lika många året om, berättar Sofia Molin, kurator på Bris.

””

Sociala medier har dock den fördelen att mobbarna kan blockeras, och det kan vuxna stötta barnen att göra, tycker hon. Och så förstås att anmäla kränkningar, och stötta andra kontakter med justare kompisar utanför mobbarkretsen.

Malin Engelbrektsson pratade mycket med sina föräldrar, men hon anmälde aldrig den som hotade henne.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons