Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Se upp med förrädisk stenmurkla

Framåt våren tittar stenmurklan fram ur jorden, och maj är högsäsong för denna svamp som länge har ansetts som en delikatess. Men att äta den är förenat med risker - och det hjälper inte alltid att koka den. Boven i dramat heter gyromitrin, som är stenmurklans gift.(TT)
Publicerad 16 maj 2017

Boven i dramat heter gyromitrin, som är stenmurklans gift.

””

Giftet kan också ge påverkan på lever och njure och skada de röda blodkropparna.

””
Annons

Livsmedelsverket avråder

I Sverige är det förbjudet att sälja stenmurkla om den inte är förvälld, och Livsmedelsverket avråder från att äta den helt och hållet. Förutom de akuta riskerna har gyromitrin nämligen också visat sig orsaka cancer i djurförsök. Gifthalterna minskar visserligen när man förväller svampen, men metoden är inte helt säker.

””

Liten mängd räcker

Skulle man råka få i sig svampen rå räcker det med ett par matskedar för att få känningar, där kräkningar och magproblem ofta är de första symptomen. En förgiftning behandlas med b-vitaminet pyridoxin, som motverkar giftets effekter. På giftinformationscentralen får man varje år omkring 45-60 förfrågningar från allmänheten om stenmurkla, och mindre än tio om året från sjukhusen.

Förgiftningar är alltså ganska ovanliga, och det är också ovanligt med bestående men efter behandling. Johanna Nordmark Grass vill ändå mana till försiktighet och att man följer Livsmedelsverkets råd.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons