Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vattenbristen förvärras i Sverige

Betydligt större områden än förra året kan komma att drabbas av vattenbrist i sommar. Stora delar av Götaland, Svealand och sydöstra Norrland riskerar att drabbas. Lantbrukarna, vattenkrävande industrier och alla odlare riskerar att drabbas extra hårt.(TT)
Publicerad 14 april 2017

En ny kartläggning av Sveriges geologiska undersökning (SGU) visar att stora delar av Sverige riskerar att drabbas av vattenbrist i sommar.

””

Örebro, Gotland, Halmstad, Laholm och södra Öland har redan beslutat om bevattningsförbud i sommar. I dessa områden blir det alltså förbjudet att fylla pooler, tvätta bilen eller vattna gräsmattan med slang eller använda högtryckstvätt.

Annons

Anledningen är dock inte att vi svenskar slösar med vattnet.

””

Tomma pooler

I stället är orsaken geologisk, eller rättare sagt meteorologisk. Det har regnat och snöat för lite, helt enkelt, vilket har påverkat grundvattennivåerna i marken.

””
””

En tom pool eller brun gräsmatta är dock ingenting mot det hot som vattenbristen utgör mot industrin, odlarna och lantbrukarna.

Redan sinat

Johan Ålund, lantbrukare på Öland, vars brunn sinade redan den 18 februari i år, en månad tidigare än förra året, hoppas att turister och andra är lika duktiga på att snåla med vattnet i år som i fjol.

””

Vättern är också drabbad. Där har vattnet inte varit så lågt sedan 1970-talet. Någon akut vattenbrist för hushållen eller de som är beroende av vatten från Vättern är det inte.

Däremot är genomströmningen i Motala vattenkraftverk bara en bråkdel mot normalt. Dessutom är passagerartrafiken på Göta kanal i fara. För att komma in och ut ur Vättern måste båtarna passera slussar som kräver ett vattendjup på minst 2,97 meter.

””

1 000 kronor metern

På sina håll görs dock insatser för att komma tillrätta med den hotande vattenbristen. I Karlskrona, till exempel, dras just nu en vattenledning från Jämjö vattenverk till Fågelmara i östra Blekinge som drabbades hårt av förra årets torka.

””
Annons

I Fågelmara, berättar han, har grundvattennivån sjunkit 20-30 meter på bara några år och ligger nu 60 meter under markytan.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons