TT-Inrikes

Webbforum för barn riskerar stängning

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Personer som begått sexövergrepp mot barn har flera gånger kommit i kontakt med offren på webbsajten Kamrat. com. Nu uppger sajtens ägare, Spirilo, att sajten kan komma att stängas. Spirilo köpte sajten i oktober från grundaren Tobias Lind.(TT)

Spirilo köpte sajten i oktober från grundaren Tobias Lind. Efter att ha blivit varse problemen har företaget beslutat att sälja.

"Hittar vi ingen överenskommelse innan 31 januari så kommer vi att stänga ner sajten", skriver Spirilos styrelse i ett mejl till SVT Nyheter.

SVT har hittat ett 20-tal domar från de senaste åren där Kamrat.com använts av förövare som begått övergrepp mot barn.

Sajten har under lång tid kritiserats för att det är enkelt för vuxna att etablera kontakt med minderåriga. Till skillnad från många andra forum kräver man inte att en ny användare bekräftar sitt e-postkonto och en person kan skapa hur många konton som helst.

Tobias Lind tar avstånd från övergrepp som skett efter kontakter på sajten, men menar att krav på bekräftad e-postadress inte är en effektiv kontroll.

Han får stöd av polisens IT-brottsutredare Anders Ahlqvist.

– Jag tycker Kamrat.com ofta fått oförtjänt kritik. De är extremt samarbetsvilliga i samband med utredningar, då dyker de också upp i många domar, säger han till SVT.