TT-Inrikes

Nya miljonböter för Stockholms läns landsting

TT-Inrikes

Miljonrullningen fortsätter. Stockholms läns landsting (SLL) får böta ytterligare tio miljoner kronor eftersom man brutit mot lagen om offentlig upphandling, rapporterar SVT Stockholm. Det är sedan tidigare känt att 27 miljoner kronor måste betalas i upphandlingsavgifter.(TT)

Artikeln publicerades 19 juni 2017.

Miljonrullningen fortsätter. Stockholms läns landsting (SLL) får böta ytterligare tio miljoner kronor eftersom man brutit mot lagen om offentlig upphandling, rapporterar SVT Stockholm.

Det är sedan tidigare känt att 27 miljoner kronor måste betalas i upphandlingsavgifter. Den totala bötesnotan uppgår nu till 37 miljoner kronor.

Det var i början av 2016 som SLL anlitade företag för röntgenvård inom primärvård, äldrevård och psykiatri utan att upphandlingen var tillåten, slår förvaltningsrätten fast.

– Otillåtna direktupphandlingar ska inte förekomma i landstinget. Det är verkligen en felanvändning av våra pengar, de ska gå till sjukvård, inte upphandlingsböter, säger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd, till SVT.

M i landstinget påpekar att upphandlingsorganisationen nu ses över och skärps. Där ingår bland annat en ansvarig för direktupphandling i varje nämnd och bolag samt en upphandlingsexpert till finansroteln.